istraga zločina

Pronađen Lanin dnevnik, hoće li on raspetljati misteriozno ubistvo?

ubistvo lana bijedic

Hoće li Lanin dnevnik pomoći istražiocima da dođu do počinioca zločina koji je uzdrmao region?!

Istraga u slučaju ubistva 19-godišnje Lane Bijedić iz Mostara, koja je prije devet dana nađena u rijeci Studenčici kod Ljubuškog, i dalje je obavijena velom tajne.

Provode se brojne istražne radnje, a u toku je i provjera automobila, koji se dovode u vezu s ubistvom. Iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona potvrđeno nam je da se provjeravaju najmanje dva vozila, jer su operativno zanimljiva. Jedno vozilo je iz obližnjeg sela kod Ljubuškog, a drugo s područja Hercegovačko – neretvanskog kantona.

Očekuje se pretres i vještačenje vozila, a iz Tužilaštva je potvrđeno da je tužilaštvo uputilo prijedlog za izuzeće prema nadležnom sudu.

Još nije završeno vještačenje na izuzetom telefonu s mjesta zločina, zbog sporne šifre. Naime, u pitanju je novija verzija Samsunga, a vještaci još nisu uspjeli otkloniti postavljenu šifru i ući u operativni sistem. Istražioci imaju problem i s analiziranjem Laninog dnevnika. Kako saznaje Faktor, iza djevojke je ostao dnevnik s kojim je podijelila svakodnevna dešavanja iz života, kao i svoja razmišljanja.

Hoće li Lanin dnevnik pomoći istražiocima da dođu do počinioca zločina koji je uzdrmao region?!

Pored telefona i dnevnika, da bi se kocke posložile, očekuju se rezultati vještačenja i Laninog laptopa.

Do sada je saslušano više osoba u svojstvu svjedoka. Izjave nekih svjedoka ponovo se analiziraju, kao i ostale sumnjive okolnosti događaja. Pomno se pregledavaju i brojni snimci videonadzora izuzetih s objekata u Mostaru i u Čapljini.

– Nadzorne kamere su je snimile na kružnom toku kod Zvirovića, ali dio od te lokacije do mjesta na kome je pronađena nije dovoljno pokriven kamerama – rečeno nam je iz MUP-a ZHK.

Poznato je da se Lana, iz još uvijek neutvrđenih razloga te kobne nedjelje zaputila prema Čapljini. Da se iz Mostara dovezla autobusom te pješačila šest kilometara u pravcu kružnog toka kod Zvirovića. Kako je od Zvirovića došla do mjesta zločina je misterija. Podsjetimo, i to da je Lana svojoj majci rekla da ide na kafu s prijateljicom, ali je prijateljica ustvrdila d ase nisu ništa dogovarale.

Tijelo Lane Bijedić pronašao je ribar u rijeci Studenčici pored Ljubuškog. Obdukcija je pokazala da je Lana na glavi imala nekoliko rana od udaraca, a na vratu tragove davljenja. Na leđima su otkrivene rane koje ukazuju na to da ju je ubica vukao po tlu. Imala je i povrede podlaktice te prijelom rebara. Zbog vode koja je pronađena u plućima pretpostavlja se da je bila živa kada je ubačena u rijeku.

Lana je u četvrtak ispraćena iz Mostara, a dan kasnije je kremirana u Beogradu.