Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prošlogodišnji požar u “Krivaji” nastao samozapaljenjem

krivaja zgariste1

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, koje vodi istražni postupak i krivični predmet vezano za požar koji se dogodio u krugu privrednog društva ”Krivaja-Tvornica montažnih kuća” d.o.o. Zavidovići u noći 28./29.augusta 2015. godine, dobilo je izvještaj vještaka o uzrocima ovog katastrofalnog požara, koji je potpuno uništio pogon za proizvodnju montažnih kuća.

– U navedenom predmetu urađena su sva potrebna vještačenja da bi se utvrdio uzrok nastanka požara, te je utvrđeno da je požar u hali montažnih kuća posljedica prirodnog procesa samozapaljenja – kazala je za Fenu stručna saradnica za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva ZDK-a Mirna Poljac.

Odmah nakon što su uviđajni i istražni timovi kriminalističke policije MUPZDK-a i tužilaštva obavili dio radnji na mjestu požarišta već tada je sve ukazivalo da prema prikupljenim dokazima i obavljenim radnjama nisu postojali nikakvi nagovještaji ili dokazi koji bi upućivali na to da je požar podmetnut.

Na osnovu naloga Kantonalnog tužilaštva ZDK-a istražne radnje su proširene s potrebnim vještačenjima koja će pomoći u okončanju cjelokupnog istražnog postupka utvrđivanja uzroka nastanka požara i ogromne materijalne štete za kompaniju i lokalnu zajednicu.

Šteta koja je učinjena ovim požarom je veća od deset miliona, jer je veliki požar potpuno uništio pogon za proizvodnju montažnih kuća.

Ovaj proizvodni pogon bio je pogođen i velikim poplavama koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu u maju 2014. godine kada je također zabilježio veliku materijalnu štetu.