Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Psovali Bošnjake i planirali dignuti džamiju u zrak

omerovici1

Tomislav Pavković (1987), Ante Tokić (1989), Ivan Petrović (1987), Jako Jakovljević (1988), Marko Gavran (1992), Mario Zlomislić (1991), Slavko Ivanković (1990) i Josip Pavković (1990), optuženi zbog kaznenog djela “Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, negirali su krivnju u Općinskom sudu u Livnu.

Optuženi su se po navodima optužnice koju zastupa tužiteljica Nevenka Ćorić, izjasnili pred sucem za prethodni postupak Općinskog suda Oliverom Badrovom. Obranu optuženih zastupaju odvjetnici Perica Babić, Nada Dalipagić, Jozo Ćurić, Jerko Gavran i Zdravko Rajić.

Prema navodima iz optužnice, spomenuta grupa mladića je u noći 14./15. kolovoza ove godine konzumirala alkohol u većem broju ugostiteljskih objekata na području Posušja, a potom su se dogovorili da odu u selo Omerovići kod Tomislavgrada kako bi ‘dignuli džamiju u zrak’ i prestrašili tamošnje stanovnike.

Tomislav Pavković je nakon dogovora otišao do jedne benzinske crpke na području Posušja i kupio bocu plina koja se koristi u domaćinstvima i vratio se vozilom do ostalih. Potom su se s dva vozila uputili ka Omerovićima gdje su stigli oko 5.30. Zaustavili su se ispred džamije te su ispred ulaznih vrata dvorišta džamije ostavili plinsku bocu iz koje su povremeno ispuštali plin.

U međuvremenu su staklenom bocom razbili zadnje vjetrobransko staklo na vozilu Passat u vlasništvu Seme Nuhić, a nakon toga su se vozilima odvezli ispred kuće Zajima Đulića. Na tom mjestu uz galamu, mještanima su psovali “Boga, balijsku majku” te istima upućivali prijetnje govoreći “gotovi ste”.

Na seoskom putu su primijetili Zajima Đulića kojeg je jedan od mladića iz grupe napao potrčavši za njim. Đulić je uspio pobjeći pri tome upozoriti i brata Zijada da se skloni.

Zijad Đulić je uspio pobjeći u štalu gdje se sakrio među stoku. Jedan od optuženih mladića je uz psovku i galamu Zijada Đulića pozivao da izađe iz štale riječima “izlazi, jebem ti balijsku mater”. Za to vrijeme je Ante Tokić drvenom cjepanicom razbio vjetrobransko staklo na vozilu Mercedes vlasništvo Zajima Đulića. Optuženi su se nakon toga odvezli do kuće Alije Rahmanovića.

Iz vozila su izašli Tomislav Pavković i Ante Tokić, a jedan od njih je staklenom bocom razbio prozor na kući Rahmanovića. Nakon toga su optuženi napustili selo Omerovići.

Javnost je ostala zgrožena i iznenađena huliganskim napadima grupe pijanih osoba, koje su u ranim jutarnjim satima, nakon očitog pijančevanja i dolaska u Omeroviće, svoj boravak iskoristili da bi iskazali svoju neljudskost prema bošnjačkim stanovnicima.