Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PU Banjaluka: Smanjen broj krivičnih djela, više otkrivenih počinilaca

MUP_RS_policija_BANJA_LUKA_AA
Ilustracija

U Policijskoj upravi Banjaluka u januaru je evidentirano 190 krivičnih djela, što je za 9,1 odsto manje nego u istom periodu prošle godine kada je zabilježeno 209 krivičnih djela, izjavio je Željko Spasojević, načelnik Policijske uprave Banjaluka, javlja Anadolu Agency (AA) .

“Od ukupnog broja krivičnih djela riješeno je 164 ili 82,4 odsto, što je više u odnosu na isti period 2017. godine kada je riješenost iznosila 72,6 odsto”, rekao je Spasojević na današnjoj konferenciji za novinare.

Govoreći o opštem kriminalitetu, on je naveo da je u januaru evidentirano 159 krivičnih djela, što je za 10,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, a riješenost ovih djela iznosi 79,8 odsto.

Podneseno je osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeto je oko 10,765 kilograma marihuane, 215 stabljike indijske konoplje, oko 164,7 grama amfetamina, oko 2,09 grama kokaina i više komada druge sintetičke droge.

“U prošlom mjesecu evidentirano je 279 saobraćajnih nezgoda. U ovim saobraćajnim nezgodama smrtno su stradala tri lica dok su u uporednom periodu stradala dva lica, 12 lica su teško povrijeđena, a lakše je povrijeđeno 78 lica što je više u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 46 lakše povrijeđenih lica”, precizirao je Spasojević.

Darko Novković, načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Banjaluka, rekao je da je od početka godine realizovano pet akcija u kojima su riješena krivična djela kojima je pričinjena materijalna šteta od ukupno 162.280 KM. U pitanju su akcije “Uplatnica”, “Kugla”, “Slap”, “Tablica” i “Ometač”.

Radenko Stakić, načelnik Sektora policije Policijske uprave Banjaluka, rekao je da je policija 10. i 11. februara na području grada Banjaluka i opština Laktaši, Prnjavor i Kotor-Varoš sprovela republičku akciju “Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju s akcentom na kontrolu vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili lijekova”. Kontrolisano je 376 vozača, od kojih je sankcionisan i iz saobraćaja isključen 151 vozač zbog vožnje pod uticajem alkohola, a lišeno je slobode 14 vozača zbog alkoholisanosti i jedan vozač je bio pozitivan na prisustvo opojnih droga.