Rasim Muratović otkrio kako je izbio požar na Alipašinom Polju

rasim
Foto: Dnevni avaz

Rasim Muratović (67), koji se sumnjiči za izazivanje požara u utorak navečer u svom stanu na četvrtom spratu zgrade u sarajevskoj ulici Ante Babića na Alipašinom Polju, predat je jučer u Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

– Osumnjičenom je određeno 24-satno zadržavanje. Nakon što ga tužilac ispita, odlučit će od daljnjim mjerama protiv njega – kazala je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Još nije poznato ko će preuzeti njegovu odbranu, jer će ga tužilac, najvjerovatnije, ispitati tek danas. Muratoviću se na teret stavlja teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine, a u vezi s izazivanjem opće opasnosti, piše Dnevni avaz.

Od izvora bliskog istrazi saznaje se da je Muratović iste noći zbrinut u bolnici, jer je i sam bio povrijeđen. Nakon toga je otišao u policiju i ispričao šta je dovelo do izbijanja požara. Priznao je da je htio da podgrije ili skuha nešto na maloj plinskoj boci, koja se prevrnula i pala na pod.

Tragovi pronađeni u stanu, podudarili s njegovom pričom.

Nakon priznanja, policajci su mu kazali da pronađe neki smještaj i da tu prenoći te da se ujutro ponovo javi u policijsku stanicu. Ali, Muratović se više nije pojavio pa je nekoliko sati poslije uslijedilo njegovo hapšenje na području sarajevske općine Novi Grad.

Kritičnog dana kada je požar buknuo, Muratović je išetao iz stana i nije na vrijeme alarmirao pomoć niti je pozvao ostale komšije da izađu iz stanova.

Veliki broj policijskih, vatrogasnih i medicinskih ekipa učestvovao je u spašavanju i evakuaciji porodica iz 75 stanova. Usljed udisanja ugljenmonoksida i opekotina, povrijeđeno je sedam građana, od kojih troje djece, te jedanaest policajaca i jedan pripadnik Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.