Crna hronika

Akcija Grota

Razbijen krijumčarski lanac kokaina koji je iz BiH dolazio u Istru

16/10/2021
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Ukupno je pronađeno i oduzeto 19.433 grama heroina, 1.778 grama amfetamina, oko 1.000 grama marihuane, 28 grama ecstasya i 4 grama kokaina, vage, smjese za povećanje droge, mobilni uređaji i oko milion kuna

Policijski službenici u prethodna dva dana uhapsili su 11 osoba, a za jednom osobom koja je u bijegu i dalje se traga, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Pazinu u Hrvatskoj nakon što je u velikoj policijskoj akciji zaplijenjeno više od 20 kilograma droge i razbijen lanac trgovine drogom, javlja Anadolu Agency (AA).

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – SSKOK Rijeka, u koordinaciji s Općinskom državnim odvjetništvom u Pazinu, a u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine, Upravom kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova, Službom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – SSKOK Split i Službom organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje te su razbili međunarodni krijumčarski kanal heroina i amfetamina na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Osobe uhapšene u akciji “Grota” po završetku kriminalističkog istraživanja privedene su u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske.

Voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka Božo Barbarić rekao je da je akcija počela u novembru prošle godine kada su na sastanku sa predstavnicima SIPA-e dobili početna saznanja da određene osobe krijumčare iz BiH drogu za ilegalno narko tržište Istre i Dalmacije.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 12 osoba, od kojih devet hrvatskih državljana i troje državljana Bosne i Hercegovine, a policija ih sumnjiči da su počinili kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i promet drogama, odnosno da su krijumčarili drogu s područja BiH na područje Hrvatske.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su osumnjičeni od decembra 2020. godine do 14. oktobra 2021. godine nabavljali veće količina heroina i amfetamina u BiH radi kontinuirane neovlaštene proizvodnje i prometa drogama na području Hrvatske, s ciljem stjecanja financijske i druge materijalne koristi.

Vođa grupe Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka Goran Rebić rekao je da je utvrđeno da se krijumčarenje droge obavljalo preko graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske, u teretnim i osobnim vozilima, a krijumčari su zbog epidemioloških mjera ulazili u Hrvatsku koristeći fiktivna pozivna pisma za poslovne sastanke ili su kao razlog ulaska u Hrvatsku’ navodili tranzit.

On je rekao da je na području Splita i Istre “provedeno 30 dokaznih radnji pretraga osoba, domova, garaža i poslovnih prostora, u kojima su pronađeni odnosno droga, novčana sredstva i drugi predmeti te su prikupljane obavijesti važne za utvrđivanje ovih i drugih kaznenih djela te otkrivanje njihovih počinitelja”.

Ukupno je pronađeno i oduzeto 19.433 grama heroina, 1.778 grama amfetamina, oko 1.000 grama marihuane, 28 grama ecstasya i 4 grama kokaina, vage, smjese za povećanje droge, mobilni uređaji i oko milion kuna za koje se pretpostavlja da potiču od preprodaje droge.

Voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske Dino Hajdarević rekao je da je policija ovom akcijom presjekla distribuciju droge do većih istarskih gradova, odnosno do Pule, Labina, Poreča i Rovinja.

Naveli su da se istraga nastavlja u saradnji s pripadnicima SIPA-e.

Prethodno se o ovom slučaju oglasilo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine koje je navelo da su zaplijenjeni novac i droga u okviru međunarodne operacije koju sa partnerskim institucijama iz Hrvatske i Njemačke, vodi Tužiteljstvo BiH, protiv osoba koje se sumnjiče za međunarodno krijumčarenje velike količine teških opojnih droga (heroin), te pranje novca i ulaganje u kupnje vikendica i nekretnina u BiH i regionu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.