Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Devet dana potrage

Rekonstrukcija krvavog pohoda: Put smrti i straha Edina Gačića

rekonstrukcija

Televizija N1 donosi detaljnu rekonstrukciju krvavog pohoda bjegunca koji je na noge digao cijelu državu.

Od ubistva u Podorašcu kod Konjica, preko ubistva policajca, do pronalaska Gačića i njegovog smaknuća prošlo je devet dana. Najopsežnija potraga u Bosni i Hercegovini dobila je svoj epilog.

Televizija N1 donosi detaljnu rekonstrukciju krvavog pohoda bjegunca koji je na noge digao cijelu državu.

04. februar, ponedjeljak. Konjic, Brđani – kuća Edina Gačića. Oko tri kilometra dalje – market u Podorašcu u kojem Gačić u 07:30h ujutro ubija Sauda Sultanića.

Ako je Gačić s ciljem realizacija svog krvavaog plana krenuo iz svoje kuće, naoružan je najkasnije od 06:30 pješačio – oko sat vremena, kroz šumske predjele ili pored naseljenih kuća. Nakon ubistva, pomahnitali serijski ubica u bijegu.

05. februar – od tada počinje opsežna potraga. Već prvi dan nakon ubistva iz nadležnih sigurnosnih agencija poručuju da na lociranju i privođenju osumnjičenog angažovane su sve raspoložive policijske snage.

06. februar – potraga traje, tek poneka patrola na mjestu ubistva Sultanića. Bez rezultata.

07. februar – ponovni pretresi sela u kojem je Gačić živio i šuma u okruženju. Javnosti istaknuto da se radi o veoma opasnoj osobi, ranije osuđivanom višestrukom ubici, naoružanom i opasnom.

“Edin Gačić je visine oko 180 cm, mršavije tjelesne građe, posljednji put viđen u tamnoplavoj jakni, svijetlim samtanim hlačama, sa smeđom pletenom kapom te je nosio dioptrijske naočale”, navodi se u obavijesti. Ubici nema traga.

08. februar – bezuspješno prolazio i peti dan policijske potrage za trostrukim ubicom. Iz policijskih redova procjenjuju da je pretraženo oko jedne trećine opštine Konjic.

09. februar – u 18:30 zaprimljena dojava da se na lokalitetu Suhodol, nedaleko od streljane FUP-a, nalazi beživotno tijelo. Ubijen je policajac Mahir Begić. Osumnjičen – Edin Gačić. U satima koji slijede, na područje Suhodola stižu specijalci, jedinica za podršku, policajci FUP-a i MUP-a Kantona Sarajevo. Uviđaj traje.

10. februar – noć nakon ubistva – potraga bez uspjeha. Iz sigurnosnih agencija navode da pretražuju područje oko mjesta ubistva i širi lokalitet.

11. februar – ponedjeljak, sedam dana poslije prvog ubistva – Gačić se još uvijek kreće slobodno. Policija pretražuje šire područje KS. Više od 1.000 policajaca traži Gačića – sarađuju kantoni, entiteti. No Gačić je i dalje bjegunac za kojim traga cijela država.

12. februar – iz policije poručuju: “imamo vrući trag”. Bez konkretnih informacija sve do poslijepodnevnih sati. Nakon pretraga šireg lokaliteta na području Hadžića i Kiseljaka. Nešto iza 16 sati stiže i informacija da je bjegunac, višestruki ubica, lociran i ubijen u razmjeni vatre.

Udaljenost između mjesta na kojima je Gačić počinio ubistva u razmaku od šest dana – Podorašca i Suhodola, najkraćim putem iznosi oko 19 kilometara. Pješke – prelazi se za oko 5 sati. Automobilom – za manje od sat vremena. Vozom – 44 minute.

Kretanja Edina Gačića bila su nepoznata 131 sat.

Od mjesta gdje je ubio policajca Mahira Begića do mjesta gdje je lociran i eliminisan – oko 1 kilometar pješačenja. U normalnim uslovima, prepješačiti se može za manje od sat. Između ubistva Mahira Begića i lociranja Edina Gačića prošlo je gotovo 70 sati.

Jasno je da je Edin Gačić prešao najmanje 20 kilometara od 4. do 12. februara. Kuda, kako i da li je bio sam – pokazaće istraga.

VIDEO rekonstrukciju Gačićevog kretanja pogledajte OVDJE.