Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rijad Arifović optužen da je prisvojio više od 900 hiljada KM

farmaceutski fakultet sarajevo

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Rijada Arifovića, bivšeg šefa računovodstva Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti ga za više krivičnih djela i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja, porezna utaja i krivotvorenje službene isprave, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Arifović se tereti da je u periodu od 2002. do 2013. godine zloupotrebom položaja i krivotvorenjem službene isprave sebi i Agenciji “Sumiko” čiji je vlasnik, pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 902.264,30 KM. Za taj iznos je oštetio Farmaceutski fakultet u Sarajevu.

Istovremeno, tereti se da je izbjegao plaćanje poreza za Farmaceutski fakultet u iznosu većem od 4,5 miliona KM.  Za isti iznos oštetio je budžet Kantona Sarajevo i Federacije. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je uz optužnicu  predložilo Kantonalnom sudu u Sarajevu zabranu otuđenja ili opterećenja imovine u vlasništvu Rijada Arifovića kao i osobama povezanim sa njim.

Istovremeno, predložena je i zabrana obavljanja dužnosti, budući da bi obavljanjem iste djelatnosti mogao ponoviti krivična djela za koja se tereti.

Podsjećamo, u ovom predmetu u fazi istrage Rijadu Arifoviću bio je određen jednomjesečni pritvor. Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, navodi se u saopćenju.