Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Roditelji Dženana Memića glavnoj tužiteljici KS: Ko je likvidirao našeg sina?

Protestna šetnja za Dženana Memića

Muriz i Munevera Memić, roditelji mučki ubijenog Dženana Memića, obratili su se glavnoj tužiteljici Kantona Sarajevo Dalili Burzić.

Pismo bez ikakvih intervencija prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

neću nikoga imenovati, obraćamo se svima Vama i “instituciji” koja bi u ime države trebala nama kao građanima i roditeljima ( a i po službenoj dužnosti ) saopštiti informaciju koja se odnosi na “gorku istinu’” da je naš sin Dženan Memić ubijen!

Tačnije, na osnovu svega možemo sumnjati, a i nužno proizilazi iz nama poznatih dosadašnjih “rezultata” istrage (kojih i nema ili se od nas kriju) da je naš sin “likvidiran”.

Da li je ovaj slučaj toliko složen, pa da moramo pominjati likvidaciju, odgovorite Vi, ali nama to tako izgleda. Posljedica smrti je ista.

Nažalost našeg Dženana nema, ostaje naša tuga, ali biološka, moralna i životna obaveza da tragamo za istinom! Gospodo, Vi ste nas naučili (jer to ne volite) da nikoga ne imenujemo, i nećemo. Ne krvimo tužitelje za ubistvo, molimo da postupaju.

Nećemo “imenovati” i optuživaati, jer naše traženje istine (a kako bi se amortizovala činjenica da „rezultata istrage nema’’) nećemo dozvoliti da se naša nastojanja svedu na neke lične odnose, u najmanju ruku “nerazumjevanja” sa postupajučim tužiteljima i glavnim kantonalnim tužiteljem.

Nama je bitna istina, Ko je izvršio likvidaciju? I ko je sve umješan u skrivanje odgovornih i saučesnika koji su ovaj zločin izvršili?

Bitno je da i oni koji su u došadašnjoj istrazi “nesavjesno” postupali, da i oni budu odgovorni i prozvani za nesavjestan rad.

Znamo da iza svake tužilačke odluke (pa bila ona ispravna ili ne) stoji institucija tužilaštva, odnosno, brani je glavni kantonalni tužilac. Ovo navodimo, kada sagledamo sve okolnosti samog događaja, a i aktivnosti Vaše institucije jer se sve završilo na tome po jako gruboj konstataciji “Uviđaj” (u ovom slučaju i rekonstrukcija) završeni, istraga u toku”.

Da li je to kraj i do kada istraga traje? Nećemo da vjerujemo da je ovaj slučaj tako komplikovan kao neki drugi slučajevi ubistava čije se istrage vode kroz “mandate” više glavnih kantonalnih tužitelja.[yuzo_related]

Policijski organi MUP-a Kantona Sarajevo, Federalnog MUP-a i SIPE bi sigurno postupali po tužilačkim naredbama.

Zašto se ne izdaju naredbe kada je u pitanju slučaj ubistva našeg sina Dženana? Svjedoci smo prakse da neka ubistva koja su izvršena u Kantonu Sarajevo po naredbama Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, istražuje SIPA, neka Federalni MUP, a neka formirani zajednički istražni timovi!

U ovom našem konkretnom slučaju, u kojem smo “životno zainteresovani” policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo niste izdali naredbe kojima bi istražili sve okolnosti na koje smo ukazali našim dopisom od 08.04.2016. godine, a koji Vam je predat na dan okupljanja građana koji su se solidarisali sa našom tragedijom i bolom!

Daleko je 8. februar 2016., destruktivni protok vremena čini svoje, događaji koje vi istražujete, idu jedan za drugim, ali slažete sa nama … to … znamo… istraga ubistava je prioritetna.

Molimo da obavijestite javnost (imate našu saglasnost), kažite istinu, a ne “nešto neodređeno” da se radi, da je u toku, mada mi uopće ne vidimo bilo kakav pomak u istrazi! Dajte da budemo iskreni, Do koga je? I šta se čeka?

Nemojte nas prezirati zbog ovog pisma, ovo je vapaj! Vapaj da se nešto konkretno i profesionalno uradi, kaže, “pomjeri sa mjesta”. Mi vjerujemo u pravdu, probudite je, učinite nešto, to je Vaš posao!

Ove noći 27.04.2016. godine u 23:00 sata, dok Vam pišemo naš vapaj, pitamo se da li iko od službenih lica tačnije tužilaca, misli da li baš u njegovoj ladici zastarjeva spis “ubistvo Dženana Memića” ili je to za tužilaštvo samo jedan od 100.000 slučajeva! Nama je ovo jedan jedini i životni “slučaj” i naša svetinja.

Možete nam odgovoriti na ovaj nas dopis, mi bi od srca bili zahvalni. Recite nam da istraga traje i da se očekuju rezultati, bar nam to obećajte!!!

S poštovanjem,
Muriz i Munevera Memić,
roditelji ubijenog Dženana Memića.