Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

presuda doktorici u tuzli

Roditelji Maide Džafić: Sramota! Život jednog djeteta ne vrijedi godinu dana zatvora

sudjenje tz
Foto: Screenshot/N1

Ova presuda je naljutila roditelje preminule Maide koji nisu zadovoljni izrečenom kaznom. Otac preminule djevojčice Miralem Džafić rekao je “da se osjeća poniženo”

Pred Općinskim sudom Tuzla doktorica Meliha Zahirović Suljić, specijalista infektolog s Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, osuđena je na godinu zatvora uz obavezu da plati sudske troškove te po 20 hiljada KM ocu i majci preminule 15-godišnjakinje Maide Džafić.

Imenovana je oglašena krivom, što je kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost, iz nehata, primjenila očito neprikladan način liječenja, pa time prozrokovala znatno pogoršanje postojećeg zdravstvenog stanja kod jedne osobe, a usljed čega je prouzorokovana smrt jedne osobe, čime je počinila krivično djelo, Teška krivična djela protiv zdravlja ljudi KZ FBIH u vezi sa krivičnim djelom, Nesavjesno liječenje, istog Zakona.

Sud je Melihu Zahirović-Suljić za počinjena krivična djela osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, te optuženu obavezao da na ime naknade štete oštećenim isplati iznos od po 20.000 KM, u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude.

Sud napominje da se radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i na koju stranke i branioci imaju pravo žalbe u roku od 15 dana od dana prijema presude.

Shrvani otac

Ova presuda je naljutila roditelje preminule Maide koji nisu zadovoljni izrečenom kaznom. Otac preminule djevojčice Miralem Džafić rekao je “da se osjeća poniženo”.

– Život jednog djeteta da vrijedi godinu zatvora to je žalosno i sramno za ovu državu i za ljude koji ju predstavljaju. Da li ih je stid pogledati u oči drugoj djeci, koju bi trebalo da zaštitite. Za mene ovo nije nikakva satisfakcija. Odluka je sramna. Šta poručuju onima koji slušaju ovu presudu. Život jednog djeteta, godina zatvora. Osjećam se tako poniženo kao da moje dijete nije ni postojalo uopće. U nekom demokratskom društvu za domaću životinju bi neko dobio ovoliku kaznu zatvora. Sramno, rekao je Miralem te dodao kako ih “sudija tokom čitanja presude nije pogledao u oči”.

Najavio je ulaganje žalbe na ovu presudu.

– Sudija tokom čitanja presude nije mogao podići glavu niti bilo koga od nas pogledati u oči. Ne znam šta nas čeka u budućnosti. Na potezu je Tužilaštvo TK, a slika koju je prezentirao sud nikako nije dobra. Iza nas je toliko neprospavanih noći nakon smrti naše djevojčice, a sud se poigrao.

Memić i Dragičević: Sramota

Današnjem izricanju presude prisustvovali su Muriz Memić, otac ubijenog Dženana, te Davor Dragičević, otac ubijenog Davida.

Njih dvojica su rezignirani ovom presudom koja je, po njihovim riječima, pokazala tragično stanje koje vlada u bh. pravosuđu.

Foto: Screenshot/N1
Memić i Dragičević tokom izricanja presude

“U sudnici su sjedili roditelji ubijene djece, samo smo mi jedni drugima podrška jer smo ostali bez one koju nam treba pružiti država. Grupa Pravda za Davida skupa sa mnom odavno ne vjeruje u pravosuđe, a s ovom presudom to je dodatno zapečaćeno”, rekao je Dragičević.

“Sramna je visina kazne, svi znamo da se godinu dana zatvora može zamijeniti novčanim iznosom. Presuda je pokazala da život jednog djeteta vrijedi godinu dana zatvora. Ali, mislim da u svemu ovome određena satisfakcija porodici može biti to da je doktorica ipak proglašena krivom”, rekao je Memić.