Bratunac

Rođak pokušao silovati djevojku sa poteškoćama u razvoju

nasilje

Nasilje je izvršio blizak rođak porodice D. J., koji živi u neposrednoj blizini njene kuće

Na molbu Udruženja roditelja hendikepirane djece i omladine ‘Leptir’ iz Srebrenice objavljeno je saopštenje koje se odnosi na nedavni slučaj seksualngo uznemiravanja 20-godišnje djevojke sa poteškoćama u razvoju na području Bratunca.

Oni žele da se ovaj slučaj medijski proprati i upozori na ovakve i slične slučajeve i odnos institucija prema njima. Dana 15. jula 2020. godine, oko 14 sati u Bratuncu je izvršeno seksulano nasilje nad 20 – godišnjom R.M. , djevojkom sa poteškoćama u razvoju i umanjenim intelektualnim i fizičkim sposobnostima!

Nasilje je izvršio blizak rođak porodice D. J., koji živi u neposrednoj blizini njene kuće. Iako M. R. Ima 20 godina, ona je na nivou djeteta uzrasta pet godina i fizičke konstitucije 10-godišnjakinje.

Navodi se to u saopćenju Udruženja roditelja hendikepirane djece i omladine „Leptir“, koje upozorava na ovaj stravičan slučaj.

„Osumnjičeni D. J. vukao je nasilno djevojčicu u obližnji šumarak iznad kuće. Ona je vrištala i njene krike i plač čuli su stric i majka. Stric, svjedok događaja, otrčao je prema mjestu odakle je dopirao plač, zatekao djevojčicu spuštene trenerke i gaćica, a nasilnika kako spušta pantalone“, navode iz ovoga udruženja.

Kako dodaju, obaviješteni su policija i tužilaštvo, izvršen ljekarski pregled i provedeni prvi koraci istrage.

Osumnjičeni i na djelu zatečeni počinilac nasilja zadržan je u policiji 24 sata i pušten na slobodu. M. R. je nakon izjave policiji i ljekarskog pregleda puštena kući.

„Silovanje je spriječeno na vrijeme i dalja zaštita je izostala. Za sve se život vratio u normalu, ali porodica i građani Bratunca s pravom se pitaju da li je to sve što može da se uradi za zaštitu djevojke sa invaliditetom, žrtve pokušaja silovanja. I kako da svi nastave normalan život u istuaciji kada i počinilac silovanja živi na nekoliko metara od njihove kuće“, pitaju se iz udruženja „Leptir“.

Kako dodaju, porodica i njihove komšije krajnje su uznemireni.

„Otac i majka se plaše kako će reagovati kad ga sretnu, plaše se za sigurnost svoje djece. Žive u izolaciji, dok se nasilnik slobodno šeta oko njihove kuće. Sklon je alkoholu i agresivan.“, navodi se dalje u saopćenju.

Ovaj slučaj još jednom je pokazao da žena sa invaliditetom u sistemu nema. Kada su žrtve teških krivičnih dijela, što pokušaj jeste, krivično-pravna zaštita za njih je ista kao i za druge žrtve.

„Sa djevojkom uzrasta djeteta nije razgovarao stručnjak psiholog, koji zna kako i sa kojom metodom se uzima iskaz od djece sa poteškoćama u razvoju. Strahove porodice od ponavljanja nasilja niko nije uzeo u obzir. Kao žrtve zločina nemaju socijalna ni posebna zdravstvena prava i izjednačene su sa zdravim punoljetnim žrtvama silovanja koje su također zaštićene, novodi se dalje u saopćenju.

Kako kažu, u RS-u nema ni jejednog kriznog centra za žrtve silovanja i sigurne kuće preuzimaju ovu funkciju u situacijama seksualnog nasilja nad maloljetnim žrtvama. A., kako dodaju, M. R. nije maloljetna, za policiju i sve druge institucije ona ima 20 godina, bez obzira na njene smetnje u razvoju. Naizgled, zaključuju u udruženju, niko nije kriv za nečinjenje i svi su poštovali zakon.

„Mi roditelji iz URHDIO „Leptir“ Bratunac smo spremni i na ulicu da izađemo kako bi zaštitili svoju djecu, jer ovo nije prvi slučaj u Bratuncu kad se radi o djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju da se zataška i da se šuti. U slučaju M. R policija nije obavijestila ni Centar za socijalni rad ni zdravstvene ustanove“, tvrde u ovome uruženju.

Zaključuju da bi procjena rizika po sigurnost žrtve bila dobar početak rada u ovome slučaju , nakon što dijete sasluša psiholog i nakon što se angažira Centar za socijalni rad. Kako kažu, možda bi se tada došlo do mjera zabrane ili zaštite, nasilnik bi bio upućen na obavezno liječenje…

Podsjećaju da je u BiH više od 55.000 žena sa invaliditeom, da R. M, nije usamljen slučaj te da ovaj primjer pokazuje kakav je položaj žena i djevojčica sa invaliditetom.