“Romantični haker” iz Bosanske Krupe osuđen na godinu zatvora, pa nestao

haker

Programer Adamir Kabiljagić zvani Srećko, rođen 5. avgusta 1987. u Bihaću, s prebivalištem u Bosanskoj Krupi, Ulica 505. viteške brigade, kaznu zatvora od 1 godine izbjegava pa je za njim raspisana međunarodna tjeralica, potvrdili su iz Općinskog suda B. Krupa.

Tako se drugi put našao na spisku bjegunaca. Početkom marta prošle godine javnost u BiH preplavile su vijesti o hakerskom napadu na internet-stranice Federalne uprave policije i Federalnog zavoda za zapošljavanje, a u potpisu je stajalo BH Anonymous, odnosno “Kišobran”. U medijima je brzo dobio nadimak “romantični haker”.

– Želim svoje znanje iskazati na najbolji mogući način, neka vam bude svima krivo što ovakvih poput mene nema više. Anonymous BiH, Kišobran: (napisao je te poruku završio ljubavnom izjavom: “Ljubim ljepoticu čije ime počinje s A… tvoj Kišobran”). Napadač se uskoro sam predao, a otkrilo se da se iza pseudonima “Kišobran” krije nezaposleni, ali jako inteligentni mladić Adamir Kabiljagić koji se počeo baviti ni manje ni više nego najobičnijim prijevarama, za što je i osuđen. Naime, odlučio se na stare, također dobro poznate, lihvarske računalne “fore” . Inače, “Kišobran” je mogao zarađivati na hiljade maraka vodeći odjel za IT sigurnost neke velike kompanije. Briljantan, ali lijen. Ta ga je lijenost koštala, tvrde iz SIPA-e.

– Osuđivan je prije radi drugih krivičnih djela u BiH, Sloveniji i Hrvatskoj. Kolege iz Slovenije su nas ljutito pitale:

– Jeste vidjeli što je taj Kišobran uradio? – jer je srušio stranicu slovenske policije i napisao teške bezobrazne riječi. Na početku smo mislili da ga je neko savjetovao da se preda, ali on je nas prisluškivao 24 sata na dan i, nažalost, znao je da smo se ja i kolege dogovarali kad krenuti na njega te nas je presreo – kazao je Saša Petrović, glavni inspektor u Odjelu “cyber-kriminala”.

Poznanici kažu da im je Srećko govorio kako bi učinio sve za porodicu pa ne želi otići u zatvor i ostaviti ih (!?).