Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUP TK

Rusmiru u kući pronašli drogu vrijednu 220.000 KM, brojno oružje i žicu za davljenje

zapljena

Nakon obavljenog pretresa Vukičević je lišen slobode, izvršena je kriminalistička obrada, te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio jednomjesečni pritvor 44-godišnjem Rusmiru Vukičeviću iz Tuzle zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Prilikom pretresa, pronađeni su sljedeći predmeti: znatna količina praškaste i biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu,  digitalna vaga, jedna mašina za vakumsko pakovanje, automatska puška, dva okvira za automatsku pušku sa određena količina municije, pištolj marke „Government–Colt, vojni nož, taktički nož na preklapanje, žica za davljenje kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku.

Foto: RTV Slon

Hemijsko vještačenje je završeno za dio oduzete materije, te je potvrđeno da je riječ o opojnoj drogi (5 kilograma opojne droge amfetamin (speed), te više paketića sa opojnom drogom cannabis sativa (marihuana)), dok će preostala materija biti predmet vještačenja u narednom periodu.

Foto: RTV Slon

Nakon obavljenog pretresa Vukičević je lišen slobode, izvršena je kriminalistička obrada, te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Foto: RTV Slon

U svom obraćanju na press konferenciji načelnik Policijske uprave Tuzla Siniša Vareškić je, nakon prezentiranja osnovnih podataka o navedenoj akciji, rekao da je za „pronađenu i privremeno oduzetu materiju, ukoliko se vještačenjem potvrdi da se radi o opojnoj drogi procijenjena tržišna vrijednost iznosi oko 220.000 KM, te naglasio da su nosioci aktivnosti bili službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla, kao i da Uprava policije ima značajne rezultate kada je riječ o sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava i pronalaska učinilaca“.

Foto: RTV Slon

„Rezultati koje danas prezentujemo i koje je postigla Uprava policije MUP-a TK su plod kontinuiranog rada i zalaganja svih službenika Uprave policije, a samo u proteklom mjesecu na području Grada Tuzla policijski službenici su pronašli i oduzeli oko 2 kg. narkotičkih sredstava. Takođe, podsjećamo da je u toku 2019.godine oduzeta veća količina opojne droge, a istraga koja je trajala u kontinuitetu 2 godine rezultirala je pronalaskom izvršioca pomenutog krivičnog djela.”– rekao je Amir Kasapović, šef Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga/Sektor kriminalističke policije.