Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko distrikt

Šalterski radnik oštetio brojne građane, lažno uplaćivao račune a novac zadržavao

Foto: Fena
Ilustracija

Kako se navodi u optužnici, iako je bio svjestan da je novčana sredstva koja su mu korisnici predali u navedenom periodu bio u obavezi da procesuira na račune primatelja, on, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, to ipak nije učinio, čime je prisvojio 1.729 KM

Tužilaštvo Brčkog podiglo je optužnicu protiv Dine Jusufovića (37), šalterskog radnika “BH pošta” iz tog grada, zbog sumnje da je od novembra 2021. do marta 2022. godine kao blagajnik u pošti uzimao sebi novac od građana.

Kako se navodi u optužnici, iako je bio svjestan da je novčana sredstva koja su mu korisnici predali u navedenom periodu bio u obavezi da procesuira na račune primatelja, on, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, to ipak nije učinio, čime je prisvojio 1.729 KM.

“Devetnaestog novembra 2021. godine je od M.L. preuzeo 300 KM za plaćanje računa za električnu energiju na ime N.L. i taj iznos nije procesuirao na ime primatelja ‘Komunalno Brčko’, već ga je prisvojio sebi. Trideset prvog januara 2022. godine od D.K. je preuzeo 593 KM, koje je ona predala za plaćanje telefonskog računa na ime R.K., uplatnicu za RTV taksu za 12 mjeseci, račun za usluge vode, za električnu energiju na ime A.I., te izvršio knjiženje i plaćanje svih tih računa osim računa za električnu energiju od 447 KM, i taj iznos zadržao za sebe”, piše u optužnici.

Dalje se navodi da je 18. februara 2022. godine od D.K. preuzeo 542 KM, koje mu je ona predala za plaćanje telefonskog računa, te za vodu, odvoz smeća i električnu energiju.

“On je izvršio knjiženje i plaćanje svih tih računa osim računa za električnu energiju od 481 KM, i taj iznos je zadržao za sebe”, navodi se u optužnici i dodaje da je od Z.M. 16. februara uzeo 100 KM koji su bili namijenjeni za plaćanje računa, te taj novac zadržao za sebe.

“Trećeg marta prošle godine je od V.T. uzeo 60 KM za plaćanje kazne po prekršajnom nalogu i taj novac je zadržao. Od M.N. je 4. marta 2022. godine uzeo 43 KM za plaćanje računa, i taj je novac prisvojio. Takođe, 7. marta je od M.P. uzeo oko 20 KM koji su bili namijenjeni za plaćanje zatezne kamate na porez na nekretnine, a od V.O. isto 20 KM za plaćanje novčane kazne po prekršajnom nalogu”, stoji u optužnici.

U optužnici se ističe da je 9. marta od DŽ.H. prisvojio 30 KM, koje su bile namijenjene za plaćanje članarine.

“On je 10. marta od M.D. uzeo 20 KM, odnosno iznos koji mu je predao za plaćanje novčane kazne po prekršajnom nalogu, prikazujući da je uplatnica uredno proknjižena i novčana kazna plaćena. Od M.S. je 21. marta 2022. godine prisvojio 206 KM koje mu je ovaj predao za plaćanje električne energije, i zadržao je novac za sebe, a prikazujući da je uplata uredno izvršena, te je tako protivpravno prisvojio novac”, zaključuje se u optužnici Tužilaštva Brčko distrikta, pišu Nezavisne.