Samiru Kurtoviću produžen pritvor za krivično djelo za koje nije optužen

samir kurtovic

Vrhovni sud Federacije ukinuo je rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je optuženom Samiru Kurtoviću produžio mjeru pritvora.

Naime, Vrhovni sud FBiH je utvrdio da je Kantonalni sud u Sarajevu zaključio da postoji osnovana sumnja da je Samir Kurtović zajedno sa drugim optuženima počinio krivično djelo organizirani kriminal, iako mu potvrđenom optužnicom Tužilaštva KS krivično djelo organizirani kriminal uopće nije stavljeno na teret, navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

– Inače, ovo Tužilaštvo primjećuje da Vrhovni sud Federacije gotovo sva rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu ukida zbog bitnih povreda postupka.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilašva Kantona Sarajevo protiv Samira Kurtovića, Melise Šehović, Nemanje Jankovića i Omera Nargalića.

Optuženi su za više krivičnih djela i to: navođenje na prostituciju punoljetnih i maloljetnih ženskih osoba, pranje novca, silovanje u pokušaju, laka tjelesna ozljeda, nedozvoljeno nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije Kantona Sarajevo, te neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja.

Podsjećamo, osim Kurtovića, u ovom predmetu, optuženi su Melisa Šehović, Nemanja Janković i Omer Nargalić.