Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojene žalbe Tužilaštva i oštećenih

Ukinuta presuda Sanjinu Sefiću!

sejfic-presuda-2

Tužilaštvo Federacije BiH predložilo je Vrhovnom sudu FBiH da se ukine prvostepena presuda, izrečena Sanjinu Sefiću i taj predmet vrati na ponovno suđenje

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine djelimično je uvažio žalbe Tužilaštva, branitelja optuženih i punomoćnika oštećenih izjavljene u povodu prvostepene presude u predmetu Sanjin Sefić i drugi.

Istovremeno, Vrhovni sud FBiH ukinuo je nepravomoćnu presudu od 26. septembra 2018. godine i predmet vratio Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) na ponovno suđenje.

Vrhovni sud odbio je žalbu advokata Kerima Čelika koji je zatražio oslobađajuću presudu za Sanjina Sefića i usvojio žalbe Tužilaštva KS i advokatice oštećenih, potvrdio je za agenciju Patria Amir Agić, otac stradale Selme Agić. Selmu i Editu Malkoč 10. oktobra 2016. godine automobilom je udario Sanjin Sefić koji je pobjegao s lica mjesta, a zatim uz pomoć sestre i prijatelja napustio BiH preko GP Uvac. Iz Srbije je izručen 9. januara 2017. godine.

Agić za Patriju kaže da se pokazalo da na Vrhovnom sudu FBiH “ima države”.

“Ja očekujem da on dobije maksimalnu kaznu od 20 godina. Ono što je važno Vrhovni sud FBiH je odbio iskaz vještaka iz Srbije Milana Vujanića koji je tvrdio da je Sefić vozio manje nego što jeste odnosno 65 km na sat. Također, važno je da su rekli da je bilo i predumišljaja. Očekujem i da se promijeni presuda za pomagače koji su oslobođeni”, kazao je Agić.

Sanjinu Sefiću određen je dvomjesečni pritvor do održavanja drugostepene presude.

Kako je kazao Agić u ponovljenom suđenju bit će održano nekoliko ročišta nakon čega će biti donesena drugostepena presuda.

Sanjin Sefić je spomenutom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina i šest mjeseci, dok su Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, oslobođeni od optužbe da su počinili krivično djelo pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela.