Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo i Moskva uspostavljaju posebne odnose

skaka

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova, koji mu je čestitao imenovanje.

Ambasador Ivancov informirao je gradonačelnika Skaku da je Grad Moskva – Centralni okrug izrazio želju za uspostavljanjem posebnih odnosa s Gradom Sarajevom. Ta ideja obostrano je prihvaćena, te su sudionici razgovora saglasni da što prije počnu formalni pregovori dvaju gradova.

Gradonačelnik Skaka istakao je da je Grad Sarajevo otvoren za saradnju s Moskvom kroz realizaciju kulturnih, sportskih, obrazovnih i drugih projekata.

– Prijateljski odnos Sarajeva i Moskve pokazatelj je da je Rusija bitan partner za BiH – kazao je Skaka.

Gradonačelnik je predložio da u Vijećnici bude održan koncert Moskovske filharmonije da bi se na taj način Moskva predstavila Sarajevu.

Ambasador Ivancov prihvatio je taj prijedlog, te izrazio želju da se ruska kinematografija predstavi na Sarajevo Film Festivalu.

Dogovoren je i dolazak ruskog novinara da bi uradio reportažu o glavnom gradu BiH, te na taj način približio ljepote, život i običaje Sarajeva kao sve privlačniju turističku destinaciju u ovom dijelu regiona.

Ambasador Ruske Federacije je naglasio da ta ambasada trenutno stipendira oko 60 studenata iz BiH, kroz finansiranje magistarskih, doktorskih studija, kao i kroz neformalno obrazovanje, saopćeno je iz Gradske uprave.