Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevska policija uhapsila dvije osobe zbog lažnih dojava o bombama

policija (1)
Foto: I. Kralj

Sarajevski policajci uhapsili su B. D. (1998) zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. On se, naime, sumnjiči da je jučer pozvao MUP Kantona Sarajevo, na broj 122, kazavši da je postavljena bomba u prostorijama Srednje medicinske škole Bjelave, u Ulici Tahmiščina, općina Centar Sarajevo. Kako navode u MUP-u KS-a kod njega je prilikom pretresa pronađen i oduzet mobitel.

On je predat u Jedinicu za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, a o njegovom hapšenju je obaviješteno Tužilaštvo.

Radeći na rasvjetljavanju jučerašnje lažne dojave o postavljenoj bombi u prostorijama JU “Srednja građevinsko-geodetska škola” u Sarajevu policajci su došli do saznanja da je izvršilac maloljetni D. A. (2002). On je, kako pojašnjavaju u sarajevskom MUP-u, ispitan u svojstvu osumnjičenog a na teret mu je stavljeno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. I od njega je također oduzet mobitel.

U MUP-u navode da nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenih krivičnih djela.

Podsjetimo, u vrlo kratkom periodu MUP-u KS je upućeno 20 dojava o bombama u sarajevskim školama. Nakon KDZ pregleda za sve je utvrđeno da se radi o lažnim dojavama. Iz MUP-a KS podsjećaju da je riječ o ozbiljnom krivičnom djelu za koje prijeti i zatvorska kazna.

Inače, ranije su privedene četiri osobe, od kojih dvije maloljetne, a koje se sumnjiče za lažne dojave o bombama u Ambasadi Kraljevine Holandije, Drugoj gimnaziji, Srednjoj zubotehničkoj školi i Prvoj gimnaziji. Svi su saslušani i pušteni kući, a policijski službenici su nastavili rad na ovim predmetima.