Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevski tužilac zaboravio donijeti zaplijenjenu drogu, suđenje odgođeno

optuzeni

Suđenje Nikoli Neškoviću, Aleksandru Ivkoviću, Jovi Golo, Jasminu Sijamiću i Sabriji Avdagiću, koji se jedini brani sa slobode, jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu odgođeno nakon što kantonalni tužilac Aziz Jahjaefendić uz dokumentaciju koju je pokušao uložiti u sudski spis, nije imao glavne dokaze zbog kojih su ova petorica i optuženi – drogu koja je od optuženih oduzeta 8. aprila 2015, piše Oslobođenje.

Tužilac Jahjaefendić je na početku ročišta najavio ulaganje materijalnih dokaza Tužilaštva te počeo navoditi naredbe za pretres vozila golf 6 vlasništvo Fatime Avdibegović, a kojim je upravljao njen suprug, optuženi Sabrija Avdibegović, zapisnik o pretresu vozila, zapisnik i potvrde o oduzimanju predmeta, odnosno oduzimanju bijele vreće u kojoj su bila dva tobolca sa po dva puta po 500 grama marihuane. Naveo je naredbu Općinskog suda Sarajevo od 22. maja 2015. o čuvanju dokaza i rekao da je sva oduzeta droga deponovana u Sudu, te da je zato nije donosio na ročište. Predočio je sudsku naredbu za pretres teretnog vozila sa prikolicom kojim je upravljao Jovo Golo, zapisnik o pretresu teretnog vozila, zapisnik o oduzimanju dvije putne torbe u kojim je bilo osam tobolaca sa ukupno 10.082 grama marihuane.

Potom je intervenisala sutkinja Indira Jahić rekavši da tužilac nije predočio dokaze koji se spominju u dokumentima, a Sud na ovom ročištu treba da vrši uvid u materijalne dokaze. Nakon toga intervenisao je advokat Kerim Čelik, branilac prvooptuženog Neškovića rekavši da sutkinja prekoračuje ovlasti, ukazujući tužiocu na greške. Sutkinja je pojasnila da nema njene pristrasnosti u pokušaju da se iskoristi to ročište za uvođenje dijela materijalnih dokaza, s obzirom na to da se većina optuženih nalazi u pritvoru.

Tužilac Jahjaefendić je pojasnio da je namjeravao samo navesti materijalne dokaze i predočiti gdje je droga deponovana. S obzirom na to da je odbrana tražila predočavanje dokaza, tužilac je zatražio da se ročište odgodi kako bi na sljedećem pretresu bili predočeni kompletni materijalni dokazi. Suđenje se nastavlja 26. februara ove godine.

Prema optužnici, ova grupa je od marta do 8. aprila 2015. organizovala nabavku marihuane, te su Nešković, Ivković i Golo dogovorili prodaju marihuane Avdagiću i Sijamiću koju su je dalje trebali preprodati na području KS-a. Potom su nabavili oko 11 kg te droge i upakovali je u dvije putne torbe. Potom je Jovo Golo 8. aprila 2015. u teretnom vozilu renault drogu dovezao do naselja Stup, dok su Nešković i Ivković izviđali put, gledajući da li se na putu nalaze kontrole policije, te su istog dana oko 21.45 časova u Ulici Kasima Begića bb u Sarajevu Avdagiću i Sijamiću preprodali jedan kilogram marihuane upakovan u dva pvc paketa – tobolca. Avdagić je preuzeo drogu i stavio je u vozilo, te je ubrzo uhapšen.