Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjet policije kako tokom odmora zaštiti prazne stanove i kuće

kradja1333

Centar javne bezbjednosti Banjaluka apelovao je na građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu odgovarajuće mjere kako bi umanjili rizik od situacija u kojima bi kriminogena lica, koristeći nepažnju i odsustvo, otuđila ili ugorozila njihovu imovinu.

Policija savjetuje da ukoliko znate da su vam komšije odsutne, a u njihovom stanu čujete iznenadnu buku, pozovite ih na besplatan broj telefona 122 jer ćete time pomoći da odmah izađu na lice mjesta i eventualno zateknu izvršioca na djelu. Ne morate se predstavljati, poziv može da bude anoniman.

Takođe, savjetuju građane, da u vrijeme godišnjih odmora i u dane vikenda kada nisu u svom stanu ili kući, da preduzmu određene mjere i da budu obazrivi. Tako, ako izlazite na kratko iz stana, uvijek zaključavajte ulazna vrata domova, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer kriminogena lica vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit i druge  predmete.

Preporučuje se da ne spuštate roletne na prozorima do kraja, jer potencijalni izvršioci i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga. Ne ostavljajte ključeve ispod otirača, u papučama, saskijama za svijeće i slično jer kriminalci znaju za skrivanje ključa na tim mjestima.

Takođe, ne ostavljajte ključeve u vozilima, bez obzira koliko kratko napuštate vozilo. Ukoliko putujete na godišnji odmor, obavjestite o tome komšije, oni će obratiti više pažnje na vaš stan ili kuću, a zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje.