Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam osoba oslobođeno krivice za krijumčarenje oružja

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Izet Redžović, Haris Hodžić, Mustafa Šemić, Nikola Pandža, Muhamed Mehmeti, Mensad Sijarić i Mario Prce oslobođeni su pred Sudom BiH optužbi za neovlašteni promet vojne opreme i proizvoda dvojne namjene.

Prema obrazloženju presude, naredbe za sprovođenje posebnih istražnih radnji koje je jedino Tužilaštvo BiH izvelo kao dokaz nezakonite su i nisu potkrijepljene iskazima svjedoka niti drugim dokazima.

“Tužilaštvo BiH je pokušalo dokazati međunarodni element, ali su radnje ostale nedovršene. Nije pronađeno oružje niti je praćen njegov trag”, rekao je sudija Izo Tankić u kratkom obrazloženju presude.

Optuženima je na teret stavljeno da su nabavljali vatreno oružje i municiju koje su krijumčarili iz BiH u Srbiju, kao i na područje Njemačke, te prodajom ostvarili znatnu imovinsku korist, prenosi Birn.

Prema optužnici, nakon nabavke oružje je, uglavnom pištolji raznih kalibara i proizvođača, zajedno sa municijom na skrivenim mjestima u vozilu, takozvanim bunkerima, krijumčareno sa ciljem dalje prodaje na ilegalnom tržištu.

Pretresom kuća i prostorija koje koriste Pandža i Prce pronađeno je više desetina komada oružja, pištolja, pušaka, prigušivača i veća količina municije. Pandža i Prce su prvostpenom presudom oslobođeni i za tu tačku optužnice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.