Crna hronika

Šef Kabineta trebinjskog gradonačelnika uhapšen zbog ubistva kik-boksera

04/08/2015

Dako Pikula (29) iz Trebinja, šef Kabineta trebinjskog gradonačelnika Slavka Vučurevića, uhapšen je zbog ubistva kik-boksera Marka Đerića, u policijskoj akciji koju su u nedjelju popodne sproveli Sektor Krim-policije i Sektor policije CJB Trebinje, zajedno s timom MUP-a RS, pišu Nezavisne novine.

Nekoliko dana prije Pikule, uhapšen je i Miljan Ratković (29) iz Trebinja, kome je već određen pritvor u trajanju od mjesec dana, a oba, zajedno s ranije uhapšenim Radovanom – Mujketom Andrićem, sumnjiče za krivično djelo teško ubistvo.

Pritvor je danas određen i Pikuli, i to u banjalučkom Okružnom sudu, gdje je saslušan pošto je, kako “Nezavisne” nezvanično saznaju, riječ o sinu Milosava Pikule, sudije trebinjskog Okružnog suda.

“Osumnjičenom je pritvor određen zbog bojazni da će uticati na svjedoke ili uništiti dokaze, kao i zbog bojazni da bi njegovo puštanje na slobodu prouzrokovalo remećenje javnog reda i mira”, kazali su iz banjalučkog Okružnog suda.

Uporedo s ovim hapšenjem, počele su curiti i nove nezvanične informacije o mogućem motivu ubistva koje je zgrozilo Trebinjce.

Navodno se Dako Pikula posvađao sa Đerićem nekoliko dana prije nego što je kik-bokser likvidiran, što se dogodilo u nedjelju, 24. maja, kada je u sačekuši hicem iz automatske puške pogođen direktno u srce.

“Sukob je izbio ispred noćnog kluba ‘Merlot’, gdje je Đerić radio kao izbacivač. Sve je počelo kada Đerić, navodno, Pikuli i njegovoj djevojci nije dozvolio da uđe u klub i oni su se i potukli, a potom je Pikula pričao da će ubiti kik-boksera”, pričaju izvori upućeni u istragu.

Povodom hapšenje Pikule, Žarko Laketa, novi načelnik CJB Trebinje, danas je organizovao vanrednu konferenciju za novinare, ali u cilju istrage nije mogao ni želio da saopšti ko je u kik-boksera pucao.

“U periodu od mog susreta s gradonačelnikom Trebinja do danas lišili smo slobode ukupno 18 lica, od kojih je jedno lice s područja Federacije BiH, a pretreseno je i 17 lokacija, od kojih jedna u FBiH, kao i šest vozila, dok su razgovori obavljeni sa čak 102 osobe, iz čega se vidi jedan temeljit rad CJB Trebinje uz pomoć MUP-a RS”, precizirao je Laketa.

Prema njegovim riječima, ovim privođenjima ne mogu zaključiti pomenuti slučaj, već se i dalje nastavljaju rad i istražne radnje, kako bi se došlo do svih lica koja su u ubistvu učestvovala na posredan ili neposredan način.

I pored razgovora sa 102 osobe i lišavanja slobode 18 lica, Laketa kaže da su stečeni uslovi da se, u skladu sa zakonom, zadrže samo pomenuta trojica, ali to, kako objašnjava, ne znači da ostali u narednom periodu ne mogu ponovo biti privođeni ili eventualno lišeni slobode.

On u cilju istrage nije mogao da govori ni o eventualnim motivima podmuklog ubistva mladog sportiste, niti o eventualnim priznanjima onih koji su zadržani u pritvoru, ali tvrdi da policija posjeduje još materijalnih dokaza koji će biti predočeni nadležnim tužilaštvima.

“Osumnjičeni M.R. je odranije poznat policiji, a D.P. nema u policijskom dosijeu”, rekao je Laketa.

Vučurević je u telefonskoj izjavi za “Nezavisne” potvrdio da je Pikula šef njegovog kabineta, te je dodao da ne zna “šta ko u glavi nosi”.

“Treba da odgovaraju svi oni koji su počinili zločin. To je jedina pravda. Prema tome, po mom mišljenju, pravovremena akcija i smjena u CJB Trebinje su unaprijedili istragu”, kazao je Vučurević.

Dodao je da izražava zadovoljstvo time što niko ne može biti amnestiran nakon bilo kakvog zločina. Govoreći kakve će mjere biti preduzete prema Pikuli, rekao je da niko ne može biti zaštićen.

“On je radio u protokolu i sve će prema njemu biti preduzeto onako kako zakon nalaže”, naglasio je Vučurević, dok sa sudijom Pikulom juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, pošto su nam u trebinjskom Okružnom sudu kazali da je na godišnjem odmoru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.