Crna hronika

Selo u BiH oplakuje smrt mladića: Teška zemlja prekinula Senahudinov vapaj

27/11/2017

Nakon trinaest sati, spasilački timovi Rudnika mrkog uglja Zenica vanljudskim naporima uspjeli su izvući tijelo nesretnog Senahudina Hodžića (26) iz Konjevića kod Zenice, koji je poginuo prekjuče kopajući ugalj na ilegalnom kopu na deponiji Rača.

Podsjetimo, do tragedije na jednom od brojnih ilegalnih kopova u BiH došlo je oko 11 sati. Senahudin je kopao ugalj kada se zemlja obrušila na njega i D. S. iz Zenice zvanog Lasta.

Ostali mještani, koji su takođe angažovani na ilegalnom kopu, odmah su počeli spašavati nesretne mladiće, piše Dnevni avaz.

Uspjeli su izbaviti Lastu, kojeg je spasila greda, dok je teška zemlja, u dubini od 45 metara, prekinula još jedan mladi život. Hodžić se panično pokušavao spasiti držeći za ruku Lastu, ali teška zemlja prekinula je njegov vapaj.

Selo Konjević kod Zenice oplakuje prerano ugašen život. Ispred porodične kuće u kojoj je Hodžić živio s roditeljima dočekala nas je bolna tišina. Na kućnom pragu bolom shrvana majka Ferida nije smogla snage reći nešto više osim da njenog sina više nema.

– Braća su mu otišla da vide šta će dalje biti. Nemam ja šta tu reći – izustila je kroz suze.

Ni uplakana sestra nije mogla govoriti. Tužni su i svi mještani Konjevića, koji imaju samo reči hvale za Senahudina. Bio je to, kažu, mladić koji se rijetko rađa. Radio je sve poslove, od poljoprivrede do ilegalnom kopa, kako bi prehranio sebe i porodicu.

Kroz suze je biranim riječima o Senahudinu, između ostalih, govorila i Mara Anić, koja ga je često znala angažovati na određenim poslovima.

– Bio je itekako vrijedan mladić, volio je raditi svašta. Znam da je radio na ilegalnom kopu jer drugog posla nije imao, a morao je nekako zaraditi novac za sebe i porodicu. Valjda je bio sa zetom kad se zemlja počela obrušavati. Vjerujte, sve sam čekala da neko javi da je živ – govori Anić.

Veliki radiša

Koliko je potresena dešavanjima juče nije imala snage ući u porodičnu kuću Hodžića. Plače i hoda selom. Kaže, sve čeka da ga ugleda.

– Othranjivao je bikove, čuvao ovce, brao gljive, bavio se poljoprivredom. Bio je veliki radiša, ali više ga, nažalost, nema – riječi su kojima je Mara ispratila novinare iz sela u kojem vlada muk zbog ove tragedije.

Iza stradalog Hodžića ostali su roditelji, dvije sestre i dva brata. Njegov otac Nusro penziju je zaradio u zeničkom rudniku.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.