Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Semir izvršio šest teških krađa, pa policiji prijetio pištoljem

zatvor
FOTO: Fena
Ilustracija

Semiru K. iz Mostara određen pritvor zbog krađe i pružanja otpora

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva HNK-a Mostar, rješenjem Općinskog suda u Mostaru određen je pritvor u trajanju od najduže jedan mjesec prema osumnjičenom Semiru K. (1974.) iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ”Sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje” u stjecaju s krivičnim djelom iz čl. 65. Zakona o oružju i streljivu u HNK i Produženo krivično djelo ”Teška krađa”.

“Teška krađa”

Osumnjičenom Semiru K. se stavlja na teret da je u vremenskom periodu od 2. avgusta do 19. avgusta obijanjem i protupravnim prisvajanjem stvari i predmeta počinio Produženo krivično djelo ”Teška krađa” u šest pojedinačnih slučajeva, na različitim lokalitetima u Mostaru, a na štetu objekata UO ”Ima izać”, Dječji vrtić ”Ulica Krijesnica”, kozmetički salon ”Beauty studio Džana”, UO caffe bar ”Radobolja”, UO caffe bar ”Orange” i UO ”Basket”, priopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Nadalje, 23. avgusta oko 16 sati, u ulici Kralja Tomislava u Mostaru, prilikom pokušaja legitimiranja od strane policijskih službenika OKP PU Mostar, osumnjičeni se zaključao u stambeni objekt-apartman i tom prilikom pokušao spriječiti službene osobe u vršenju poslova sigurnosti, na način da se oglušio na njihove naredbe i dao se u bijeg.

Povrijedio policajca

”U jednom trenutku je bio sustignut u ulici Kralja Petra Krešimira IV, pri čemu je iz torbice izvadio vatreno oružje-pištolj, za koje nije imao potrebno odobrenje za nošenje i isti pokušao upotrijebiti protiv službenih osoba, nakon čega ga je policijski službenik Đ. Ć. rukom uhvatio za cijev pištolja te oduzeo pištolj i odbacio ga na zid koji se nalazio u blizini, pri čemu je osumnjičeni stalno pružao aktivan otpor te nanio ozljede policijskom službeniku Đ. Ć. u predjelu dlanova i zglobova šake”, navedeno je.

Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom Semiru K. jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega i jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili da će učiniti kazneno djelo kojim prijeti, a za to krivično djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna.

Kantonalno tužilaštvo HNK-a u saradnji sa PU Mostar nastavlja s poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela.