Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija 'Klaster'

SIPA izuzima dokumentaciju na nekoliko lokacija na području Mostara

sipa
FOTO: SIPA
Ilustracija

Nakon okončanja aktivnosti, izuzeta dokumentacija u zakonskoj proceduri bit će dostavljena Tužiteljstvu BiH, saopćeno

Pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koji se nalazi na terenu, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše izuzimanje dokumentacije na više lokacija u Mostaru.

Radi se o lokacijama privatnih visokoškolskih ustanova, u okviru kojih se vrši i izuzimanje dokumentacije.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta kodnog naziva “Klaster”, koji se odnosi na otkrivanje i procesuiranje nezakonitosti povezanih sa izdavanjem diploma više privatnih visokoškolskih ustanova diljem Bosne i Hercegovine.

“Privremeno oduzimnanje dokumentacije vrši se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Nedopuštena trgovina“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to „Podstrekavanje“, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Falsifikovanje ili uništenje službene isprave“ i „Krivotvorenje službene isprave””, stoji u saopćenju iz SIPA-e.

Nakon okončanja aktivnosti, izuzeta dokumentacija u zakonskoj proceduri bit će dostavljena Tužiteljstvu BiH, saopćeno je iz tog tužiteljstva.