SIPA pretresla prostorije zatvora u Zenici, uhapšene tri osobe

kpz zenica

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, u okviru predmeta kodnog naziva “Kolektiv”, uhapsili su tri osobe i pretresli službene prostorije Kazneno-popravnog zavoda u Zenici.

Za uhapšena lica postoje osnovi sumnje da su u proteklom periodu preduzimala nezakonite aktivnosti u postupku nabavke, preuzimanja i skladištenja robe za potrebe Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, pri čemu su lažno prikazivala stanje i potrošnju robe, vršila ispravke u službenim evidencijama i pokušala da sakriju i unište službene isprave i dokumentaciju, a sve sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Pretres je izvršen na osnovu naredbe Opštinskog suda u Zenici i s ciljem prikupljanja dokaza o izvršenju krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i sprečavanje dokazivanja za koja su osumnjičena tri lica, saopšteno je Sipe.

Po okončanju predmeta, privremeno je oduzeta dokumentacija – robne kartice, ulazi i izlazi robe, računi, otpremnice, trebovanje materijala, koja može poslužiti kao dokaz o izvršenju gore navedenih krivičnih dijela.