SIPA u Sarajevu uhapsila dvije osobe zbog ometanja rada pravosuđa

sipa

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su, u operativnoj akciji “Lutka 2”, na području Sarajeva slobode lišili osobe inicijala B.D. (1968) i B.Š. (1971) zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 241. KZ BiH “Ometanje rada pravosuđa“.

U toku su pretresi objekata na tri lokacije s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo. Akcija je rezultat složene istrage koju su istražitelji SIPA-e proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su tokom decembra 2015. godine putem zastrašivanja i obećanja nedozvoljene koristi navodili na davanje lažnog iskaza svjedoka inicijala A.S. u krivičnom postupku koji vodi Tužilaštvo BiH i Osnovni sud u Prištini protiv N.K. i drugih zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom ubistvo.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, u najkraćem roku biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.