Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija "Ira"

SIPA u velikoj akciji uhapsila 18 osoba, oduzeto 20.000 KM, 19.000 eura i 5.000 švicarskih franaka

Sarajevo: Privođenje Marka Trifkovića Zizana osumnjičenog za ubojstvo policajaca
03.02.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Automafijas Marko Trifkovic Zizan, osumnjiceni za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Sehovića i Davora Vujinovica, predat je u nadleznost Tuzilastva KS. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Prilikom pretresa je do sada otkriveno i privremeno oduzeto više od 20.000,00 KM, oko 19.000,00 Eura, 5.000,00 švicarskih franaka

U okviru operativne akcije „IRA“ Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su slobode lišili 18 osoba, saopćeno je iz SIPA-e.

Prilikom pretresa je do sada otkriveno i privremeno oduzeto više od 20.000,00 KM, oko 19.000 uura, 5.000 švicarskih franaka, veći broj mobilnih telefona, sistemi za video nadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Uzimajući u obzir da su pretresi još uvijek u toku o konačnom ishodu operativne akcije javnost će biti informisana naknadno, kažu iz SIPA-e.

Tužiteljstvo BiH ranije je saopštilo da se provodi akcija protiv organiziranog kriminala na području Bijeljine, Brčkog, Zvornika, Sarajeva i drugih gradova.

Tim tužitelja i istražitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal , gospodarski kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih djelatnika SIPA, MUP-a RS, policije Brčko Distrikta BiH i MUP-a KS, u aktivnostima lišenja slobode i pretresa većeg broja osumnjičenih osoba, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, neovlašten promet oružjem, kao i niz drugih kaznenih djela.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi o povezanosti osumnjičenih sa pripadnicima skupina organiziranog kriminala koje djeluju u susjednim zemljama.

Među osobama lišenim slobode ima i nositelja pravosudnih funkcija.