Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državljanin Belgije i Hrvatske

Poznat identitet: SIPA uhapsila osobu s crvene Interpolove potjernice

sipa

Iz SIPA-e je saopšteno da su policijski službenici ove agencije hapšenje realizovali pod nadzorom Tužilaštva BiH

Postupajući po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA, lišili su slobode osumnjičenog Grbesa Nikolasa, rođenog 1970. godine, državljanina Belgije i Hrvatske.

Navedenog osumnjičenog putem crvene potjernice Interpola, potražuju vlasti Kraljevine Belgije, jer je identificiran kao sudionik napada na policajce, prilikom policijske potjere, u oktobru ove godine, kada su pucanjem iz vatrenog oružja, nanesene teške ozlijede dvojici policijskih službenika, te drugih kaznenih djela.

Navedena osoba lišena je slobode, nalazi se u pritvoru u Sarajevu i pokrenute su aktivnosti za izručenje osumnjičenog u Belgiju.

Danas su pripadnici SIPA-e po međunarodnoj potjernici Interpola Brisel u Sarajevu uhapsili lice koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelima ubistvo, teške tjelesne povrede – ubistvo u pokušaju, teška krađa, zavjera i kršenje zakona o oružju, saopštili su iz SIPA-e.

U okviru aktivnosti ostvarena je suradnja sa Graničnom policijom i OSA BiH.

Prilikom provođenja aktivnosti, ostvarena je značajna suradnja Tužiteljstva BiH sa policijskim i pravosudnim organima Kraljevine Belgije, kao i strukturama Interpola.