Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lišeni slobode

Skovali plan kao iz filmova, pa u Golfu 2 pobjegli sa 78.000 KM

policija-fbih3334

Po unaprijed dogovorenom planu, Gluhić je 10. septembra preuzeo pazar kako bi ga navodno predao u banku, sjeo u službeno vozilo koje je zaustavio na semaforu na raskrsnici…

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za tri osobe s područja Gradačca, piše Fena.

Pritvor je predložen za Damira Gluhića (30) zbog postojanja osnovane sumnje da je u sticaju počinio krivična djela pronevjera u službi i lažno prijavljivanje, te za Amela Avdičevića (35) i Nadira Zukića (25) koji su osumnjičeni za pomaganje u činjenju krivičnog djela pronevjera u službi.

Postoji osnovana sumnja da je Gluhić početkom septembra 2018. godine, kao šef poslovnice firme “Belamionix” u Gračanici i osoba koja je materijalno zadužena za nošenje i predaju pazara, svjestan da prisvaja novac koji mu je povjeren u službi, po prethodnom dogovoru s Avdičevićem i Zukićem, prisvojio novac ove firme u iznosu od oko 78.000 KM tako što su stvorili lažni utisak da je nad Gluhićem počinjeno razbojništvo i tako mu otet novac.

Po unaprijed dogovorenom planu, Gluhić je 10. septembra preuzeo pazar kako bi ga navodno predao u banku, sjeo u službeno vozilo koje je zaustavio na semaforu na raskrsnici u mjestu Pribava kod Gračanice, gdje je jedan od pomagača maskiran i naoružan pištoljem razbio bočno staklo na vratima suvozača, sjeo u vozilo i uperio pištolj u Gluhića prikazujući tako da se radi o razbojništvu. Zajedno su se odvezli do mjesta Sočkovac na području Petrova gdje je pomagač u autu ispalio jedan hitac i pištoljem udario Gluhića u glavu. Na sporednom putu je drugi pomagač čekao u vozilu „golf 2“, koje su par dana ranije pomagači kupili, te im je Gluhić predao novac, nakon čega su se udaljili, dok je Gluhić ostao, pozvao policiju i prijavio da je nad njim izvršeno razbojništvo. Na taj način je Gluhić pribavio imovinsku korist u iznosu od 78.000 KM a Avdičević i Zukić su mu pomogli u tome.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i OKP-a PU Gračanica su u saradnji s Tužilaštvom u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno provodili istragu u vezi sa ovim događajima, te su nakon prikupljanja dokaza 16. januara 2019. godine, po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, izvršili pretrese porodičnih kuća, pomoćnih objekata i kancelarija koje su koristili osumnjičeni u Gradačcu i Gračanici. Prilikom pretresa su pronađeni određeni predmeti i novac za koje se sumnja da su korišteni prilikom izvršenja krivičnih djela.

Osumnjičeni su lišeni slobode te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.