Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj Memić: Zijo Mutap policiji rekao da su Dženan i Alisa možda namjerno udareni

sudjenje memic (4)
Foto: I. Kralj

Saslušanjem policajaca danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Ljubi Seferoviću optuženom da je 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži kombijem smrtonosne povrede mladiću Dženanu Memiću i lakše povrijedio Alisu Mutap. Bekriji Seferoviću sudi se za sprečavanje dokazivanja.

Pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo Velibor Ristivojević ispričao je da je tu noć sa kolegom Elvedinom Bojom obezbjeđivao lice mjesta. On je kazao da je Dženan Memić ležao na prsima, a da je nogama bio okrenut ulijevo. Kako je njegov kolega Boja ranije svjedočio da je mladić bio na leđima, danas je izvršeno njihovo suočavanje, piše Dnevni avaz.

– Ležao je na leđima kada sam mu ja prišao dok je kolega razgovarao sa povrijeđenom. Odgovorno to tvrdim i stojim iza svojih riječi – kazao je Boja, dok je Ristivojević također ostao kod svoje izjave.

Svjedok Ristivojević ispričao je i da su on i Boja po dolasku u Aleju zatekli dvojicu pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koji su im rekli da ih je zaustavila Alisa Mutap i rekla da je nju i Dženana udario automobil. Alisa je isto ispričala i Ristivojeviću koji je potvrdio da je prije dolaska Hitne pomoći na lice mjesta dolazio i njen otac Zijo Mutap.

Alisinog oca pomenuo je i Sefedin Škrijelj, saobraćajni inspektor koji se zatekao u Kliničkom centru kada mu je javljeno da je prijavljena nesreća u Velikoj Aleji. Škrijelj je otišao po tužioca, a njegov kolega Josip Barić mu je kazao da ga je Zijo Mutap obavijestio da su Alisa i Dženan najvjerovatnije namjerno udereni i da je to uradio Mirza Ploskić. Ta saznanja Barić je saopćio tužiocu Merisu Ćati.

Škrijelj je potvrdio da je on napravio kratki viodeosnimak sa lica mjesta koji je deponovan u MUP-u i koji niko nije tražio. Također je kazao da mu je Nebojša Veljović, pripadnik DKPT-a kazao da je uslikao tijelo Dženana Memića, prije dolaska Hitne pomoći. Suđenje se nastavlja 19. marta kada će biti saslušani vještaci.