Crna hronika

zatražen pritvor

Slučaj “Sarajevo Tower”: Šta su od Pinjića tražili Halilagić i Mahmutović?

13/07/2019

Odbrana optuženih tvrdila je da je podizvođač kojeg zastupa Pinjić napravio niz propusta na postavljanju fasade i da je zbog rokova koji su probijeni i nekvalitetno izvedenih radova zapravo prijavio dvojicu osumnjičenih

U Općinskom sudu u Sarajevu održano je ročište za određivanje pritvora Sedinu Halilagiću, zaposleniku u odjelu prodaje nekretnina “Sarajevo Towera” i Elvedinu Mahmutoviću, generalnom direktoru firmi “Panamera” i “Smart Invest”, uhapšenima u akciji “Tower”.

Oni se sumnjiče da su od Elvedina Pinjića iz firme “Europrofil” zatražili 200.000 KM, a u vezi s izmjenom ugovora koje je ova kompanija potpisala sa “ANS Driveom”, glavnim izvođačem na projektu “Sarajevo Towers”.

– Zatražili smo od Kantonalnog suda posebne istražne radnje i dobili odobrenje, između ostalog, za prisluškivanje i snimanje osumnjičenih – rekao je tužilac Sanin Bogunić.

Pojasnio je da je Pinjić, koji je prijavio slučaj FUP-u, osumnjičenima, koji su od njega tražili novac, predao označene novčanice, a radi se o 30.680 eura.

– Iz FUP-a su nam kazali da je ovo najveći zadokumentirani primjer davanja dara u poslijeratnoj BiH – kazao je tužilac.

Odbrana optuženih tvrdila je da je podizvođač kojeg zastupa Pinjić napravio niz propusta na postavljanju fasade i da je zbog rokova koji su probijeni i nekvalitetno izvedenih radova zapravo prijavio dvojicu osumnjičenih.

Mahmutović i Halilagić

– On je za četiri mjeseca uradio svega deset posto posla – rekao je advokat odbrane Jasmir Muratović i dodao da je ovaj podizvođač radova tražio od investitora izmjene ugovora u kojima je htio postaviti jeftinije materijale na fasadu od ugovorenih.

Sudu se obratio i osumnjičeni Sedin Halilagić.

– Kao građevinski inženjer dokazat ću sve navode pa ćemo vidjeti ko će ovdje sjediti, ja ili on – rekao je Halilagić.

Postupajući kantonalni tužilac predložio je Općinskom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Odluka će biti saopćena tokom dana.

Komentari

Autor: Dnevni avaz

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.