Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Službenici UIO-a oduzeli 49 vozila vrijednih 250.000 KM (FOTO)

oduzeti automobili

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) oduzeli su 49 puničkih motornih vozila koja su prokrijumčarena u Bosnu i Hercegovinu i prodavana bez prethodno izmirenih uvoznih dažbina, a čija vrijednost je procijenjna na iznos od 250.000 KM.

Pripadnici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja i Grupe za istrage, Regionalni centar Sarajevo, u toku prethodne sedmice, a na osnovu prikupljenih operativnih saznanja o krijumčarenju vozila iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu proveli su plansku operativnu aktivnost na spriječavanju krijumčarenja i rasturanja putničkih motornih vozila.

U aktivnostima na terenu utvrđeno je da su se vozila uvozila privremeno u BiH na stranim tablicama, koje su skidane i vraćane u inostranstvo, dok su vozila ostajala u BiH, te najčešće prodavana u dijelovima.

Tom prilikom izvršen je pregled i kontrola poslovanja nekoliko pravnih i fizičkih lica koji se bave prodajom vozila i dijelova na područiju Viteza, Kiseljaka i Sarajeva. Prilikom provjera brojeva šasija i drugih dijelova korištena je oprema, kao i obuka koja je prethodno dobivena i stečena putem programa EXBS od strane Vlade SAD.

Tokom vršenja kontrole na nekoliko odvojenih lokacija pronađeno je i oduzeto 49 vozila bez dokaza o porijeklu i provedenoj uvoznoj carinskoj proceduri kao i plaćanja uvoznih dažbina u ukupnoj vrijednosti od 250.000 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.