Spriječeno krijumčarenje na Sarajevskom aerodromu (FOTO)

Tehnička roba1

Carinskim pregledom putnika i roba na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) spriječili su nezakonit pokušaj unosa krivotvorenih robnih marki i razne tehničke opreme.

Detaljnim pregledom prtljage koju je sa sobom iz Istanbula nosio jedan kineski državljanin, čije je mjesto prebivališta u Distriktu Brčko, pronađena su 27.554 komada krivotvorenih oznaka poznatih svjetskih proizvođača obuće.

Tehnička roba

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje obavijestili su dežurnog sudiju nadležnog suda i po njegovom nalogu privremeno oduzeli predmetnu robu do okončanja postupka.

Prilikom detaljnog pregleda jedne pošiljke u carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo, u Cargo centru otkrivena je značajna količina neprijavljene razne tehničke robe, punjača, slušalica, kablova, usb-a i druge robe.

Radilo se o pošiljci iz Kine za jednog uvoznika iz Živinica, a pored pokušaja krijumčarenja sumnja se također na povredu prava intelektualnog vlasništva.

Zbog toga su službenici UIO obavijestili ovlaštenog zastupnika žiga, koji će dalje preduzeti mjere pred nadležnim sudom, saopćeno je iz UIO BiH.