Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beba pronađena u kontejneru u Sarajevu izmještena u hraniteljsku porodicu

policajci_beba_kontajner1
Mladi policajci PS Centar Hodžić i Turčalo pokazuju kontejner u koji je beba bačena (Foto: M. Kadrić / Avaz.ba)

Beba koja je pred kraj prošle godine pronađena u kontejneru u Sarajevu dobila je hraniteljsku porodicu, potvrdili su iz Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo.

Kako su naveli iz Centra, beba koja je do jučer bila na Pedijatrijskoj klinici izmještena je u hraniteljsku porodicu.

Podsjetimo, bebu je uoči nove godine u kontejneru u ulici Koševo, sarajevske općine Centar, pronašali policajci Adnan Turčalo i Midhad Hodži.. Beba je nakon pronalaska prevezena na Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu gdje se nalazila do jučer.

Trenutak kada je maleno lice izvirilo iz najlonske kese, kako je kazao je tada mladi policajc Turčalo, zauvijek će mu ostati urezan u sjećanje, kao i bebin nevini pogled koji ga je obasjao kada ju je promrzlu izvadio iz kontejnera.

– Zaprimili smo dojavu da iz kontejnera u ulici Koševo dopiru čudni zvukovi. Jedan gospodin tu je naišao i prepao se… Za 40 sekundi našli smo se na licu mjesta. Prošli smo kroz sva moguća crvena svjetla na semaforima… Sreća da smo živi ostali koliko sam brzo vozio. Kolega Midhat i ja izvadili smo baterije i nagnuli se preko kontejnera. Smeće kao smeće… Pogledamo bolje, kad tamo beba! Živa beba, čista, lijepo obučena… Hrabra mrvica nije plakala, a bačena je u kontejner! Nisam mogao vjerovati šta vidim svojim očima. Ne sjećam se više ni šta sam pomislio tada. Samo sam je čvrsto zgrabio da je izvučem iz smetljarnika – ispričao je tada Turčalo.

Nedugo nakon pronalaska bebe, policija je privela majku Dž.B., rođenu 1979. godine u Sarajevu.