Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aplikacija Sky

Šta je uhapšeni policijski inspektor pisao kriminalcu kojeg su u gepeku prebacili u BiH

lubura hapšenje

Iz razgovora vođenih putem Skya utvrđeno je da je osumnjičeni Roguljić organizirao prebacivanje Mijatovića s područja Španije u BiH jer su saznali da je u toj zemlji 2020. godine došlo do hapšenja velikog broja osoba koje se bave trgovinom opojnim drogama

Sud BiH, na prijedlog Tužilaštva, ukinuo je prije dva dana pritvor Nedeljku Luburi, glavnom inspektoru MUP-a RS koji je prošle sedmice uhapšen pod sumnjom da je u gepeku službenog vozila prošvercao opasnog kriminalca s Interpolove potjernice Ivana Mijatovića, državljanina Crne Gore.

Kućni pritvor

Pritvor je ukinut i za hapšenog Bojana Roguljića, koji je organizirao da se Mijatović iz Slovenije prebaci u BiH, i to u službenom vozilu MUP-a RS preko graničnog prijelaza Stara Gradiška.

Lubura i Roguljić priznali su krivično djelo za koje se sumnjiče i nalaze se u kućnom pritvoru. Njihove kriminalne radnje razotkrila je istraga u vezi s aplikacijom Sky.

Iz dešifriranih poruka koje su u posjedu Avaza utvrđeno je da je Mijatović koristio i krivotvorene isprave na ime Žarko Mlinarević, a otkriveno je gdje se ovaj pripadnik “škaljarskog klana” krio i da je njegovo prebacivanje u BiH organizirano s ciljem njegove zaštite od hapšenja.

Naime, iz razgovora vođenih putem Skya utvrđeno je da je osumnjičeni Roguljić organizirao prebacivanje Mijatovića s područja Španije u BiH jer su saznali da je u toj zemlji 2020. godine došlo do hapšenja velikog broja osoba koje se bave trgovinom opojnim drogama.

U jednoj od poruka nastalih početkom decembra 2020. godine Roguljić na Skyu piše Mijatoviću: “Tamo se španska murija digla. Idi, brate, idi iz Španije. Pred Novu sve hapse u Španiji. Murija se digla!”

Nedeljko Lubura

Nekoliko dana kasnije, tačnije 8. decembra, Roguljić je, s još dvije osobe, otputovao u Španiju po Mijatovića, odakle su Porscheom njemačkih registarskih oznaka stigli u Sloveniju. Put do BiH nastavili su službenim vozilom MUP-a RS.

Pregled vozila

Zanimljivo je da je Roguljić 13. decembra 2020. organizirao pregled Mijatovićevog Porschea radi utvrđivanja eventualnog prisustva GPS-a i prislušnih uređaja postavljenih od policije, a zatim dogovorio sastanak s inspektorom Luburom, koji je u službenom vozilu MUP-a RS prokrijumčario Mijatovića iz Slovenije u BiH preko graničnog prijelaza Stara Gradiška.

Sve ove radnje Lubura je obavio 16. decembra iako je znao da je Mijatović na Interpolovoj potjernici i da posjeduje lažne isprave na drugo ime. Osim toga, Lubura nije imao nalog za službeno putovanje u inozemstvo niti je o tome ministar Dragan Lukač bilo šta znao. Za ove radnje uzeo je za sada neutvrđen novčani iznos.

Provjera dokumenata

Nedeljko Lubura je provjeravao i jesu li dokumenti izdati na ime Žarko Mlinarević još važeći, odnosno da li su, eventualno, poništeni i postoji li potraga za osobom tog identiteta, što je vidljivo iz ostvarenih komunikacija putem Sky Ecca, navodi se u dokumentima Tužilaštva.