Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

riječ stručnjaka

Šta je uzrok monstruoznih ubistava koja su zadnjih dana šokirala BiH?

ubistvo doboj
Foto: Screenshot/ATV

Spisak monstruznih ubistava u posljednjih nekoliko godina je dug. To je posljedica, smatraju stručnjaci, brojnih anomalija i devijacija u našem društvu

Svirepa i brutalna ubistva u Bosni i Hercegovini, nastavljaju puniti stupce crne hronike. Nedavno, mučko ubistvo Saše Kulišića u Doboju, čiji detalji cure iz dana u dan, te iznova šokiraju javnost kako u BiH, tako i u cijelom regionu, tek su jedan od šokantnih zločina zabilježenih u proteklim godinama.

U Banjoj Luci se desilo još jedno ubistvo. U stanu, u Beogradskoj ulici policija je zatekla tijelo Zvonimira Stefanovića (53), sa ubodnom ranom u predjelu grudnog koša.

Stoga je BHRT zatražio odgovore – zašto nam je narušen sigurnosni ambijent? Jesu li monstruozna ubistva u posljednjih nekoliko godina, posljedica brojnih anomalija i devijacija u društvu?

Brza reakcija policije

Kao i nakon nedavnog svirepog ubistva u Doboju policija je u Banjoj Luci odreagovala munjevito. Nakon obavljenog uviđaja uhapšena je ženska osoba koja se može dovesti u vezu sa ubistvom, a koja je sa žrtvom zadnjih nekoliko mjeseci živjela u stanu u kojem je počinjen zločin.

U oba ova slučaja policija je pohvalila saradnju sa građanima.

– Za brzu i efikasnu reakciju jako je bitna i saradnja sa građanima i jako je bitno da građani dijele informacije sa nama i sarađuju sa policijom. Mnoge istrage nikada ne bi bile ni sprovedene do kraja pa ni riješene mnogi predmeti da nema te dobre saradnje sa građanima, kaže Mirna Miljanović, glasnogovornica MUP-a RS.

Za oba posljednja ubistva, i u Doboju i Banjoj Luci, ali i brojna druga proteklih godina širom BiH, karakteristični su brutalnost i svirepost.

– Ako gledamo sa aspekta lične sigurnosti i posebno sa aspekta oružanog nasilja onda se ta krivična djela izdvajaju. Ona na neki način narušavaju sigurnosni ambijent, tvrdi Armin Kržalić, profesor sigurnosti na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Devijacije u društvu

Spisak monstruznih ubistava u posljednjih nekoliko godina je dug. To je posljedica, smatraju stručnjaci, brojnih anomalija i devijacija u našem društvu.

– Ono što možda nije dobro u ovom svemu jeste da je danas naše društvo dosta svjedoči poljuljanim vrijednostima. Imamo tu jednu kratku empatiju. Kratkoročno izražavanje žaljenja. Komentari. I sve se na tome završi do sljedeće slične situacije, mišljenja je sociolog Vedran Francuz.

– Uveliko se treba razgovarati upravo o ozdravljenju čitave zajednice. S jedne strane zajednica utiče negativno na zdravo odrastanje i na ponašanje ljudi, a s druge strane pojedinci nam čine lošu zajednicu. Možemo samo očekivati da zdravi pojedinci čine i zdravu zajednicu, dodaje psiholog Aleksandar Milić.

Zadnjih nekoliko godina, a po svemu sudeći i ovu 2024., pamtit ćemo po brojnim jezivim zločinima, koji naročito zbog hladnokrvnog načina izvršenja, uvijek iznova šokiraju građane.