Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izgubljeno osam mladih života

Šta policija za sada zna o tragediji u Posušju: Stradali u dobi od 18 do 20 godina

New Project (87)

Najvjerovatnije da se radi o gušenju, a više ćemo znati po okončanju uviđaja i ostalih neophodnih radnji koje se poduzmaju kod ovakvih događaja”, kazao je komesar Galić

U Tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona potvrđeno je da se više osoba najvjerovatnije ugušilo na vikendici kod Posušja, u mjestu Tribistovo. Policija pretpostavlja da je došlo do gušenje od izduvnih gasova agregata, koji je napajao kuću električnom energijiom.

Riječ je o učenicima srednje škole i studentima.

Policijski komesar ZHK Milan Galić, za televiziju N1 kazao je sljedeće:

“Oko 10:05 Policijska uprava Posušje zaprimila je dojavu da se u mjestu Tribistovo, na području općine Posušje, u jednoj vikendici nalazi više osoba u nesvjesnom stanju, koje su tu čekale Novu godinu. Na mjesto događaja izašli su naši policijski službenici i kola Hitne pomoći. Na mjestu događaja zatečeno je osam osoba, četiri muške i četiri ženske, koje su nažalost preminule. Starost od 18 do 20 godina. Osobe su sa područja općine Posušje, a u toku su uviđajne radnje. Najvjerovatnije da se radi o gušenju, a više ćemo znati po okončanju uviđaja i ostalih neophodnih radnji koje se poduzmaju kod ovakvih događaja”, kazao je komesar Galić.

“U susjednoj vikendici je bilo mlađih osoba koji su također čekali Novu godinu i koji su primijetili da iz susjedne vikendice nije niko izašao. Nakon toga pokušali su ući u vikendicu, ali vrata su bila zaključana. Jedan od njih je ušao i vidio da se u prizemlju svi nalaze u nesvjesnom stanju. Osoba je obavijestila policiju i sve nadležne službe”, kazao je ovo komesar MUP-a ZHK Milan Galić govoreći o tragediji koja se dogodila u novogodišnojoj noći u općini Posušje.

Smrtno su stradali I. M. (19), S. R. (19), M. R. (19), Ž. P. (19), M. S. (19), S. P. (19), M. P. (19), S. J. (19).

Na mjesto nesreće stigao je i predsjednik Vlade ZHK, koji je novinarima izjavio kako će kanton proglasiti nekoliko dana žalosti.

“Ovo je tragedija koja neće obilježiti samo ovu godinu, nego trajno sve porodice koje su pogođene tragedijom. Lično ne mogu zamisliti ništa teže i tragičnije od gubitka najmilijih i djece. Zato smo tu da izrazimo sućut porodicama koje su izgubile djecu. U molitvama i u svakom drugom smislu smo s njima. Kanton će tokom dana proglasiti više dana žalosti”, rekao je Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHK.

Povodom nezapamćene tragedije u Posušju u kojoj je sinoć život izgubilo osam mladih ljudi, član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je najiskrenije izraze sućuti obitelji i prijateljima poginulih.

“Pogodila nas je ova tužna vijest o smrti mladih osoba što tragediju čini još bolnijom. Obitelji i prijateljima nastradalih upućujem izraze najdublje sućuti i suosjećam sa njihovom boli. Pozivam Vijeće ministara BiH da proglase dan žalosti u cijeloj BiH”, napisao je Komšić.

Povodom tragedije koja se dogodila u Posušju u kojoj je život izgubilo osam mladih osoba premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je u ime Vlade Federacije i u svoje ime uputio telegram saučešća porodicama nastradalih.

– S velikom tugom smo danas primili vijest o ogromnoj tragediji u kojoj je život izgubilo osam mladih osoba u Posušju. Suosjećamo s porodicama u ovim trenucima njihovog nenadoknadivog gubitka. U svoje ime i u ime Vlade Federacije BiH upućujem najiskrenije izraze saučešća porodicama- navodi se u telegramu premijera Novalića.

Osmero mladih ljudi preminulo je od posljedica gušenja plinom u mjestu Tribistovo u općini Posušje. Tragedija se dogodila dok su mladi iz mjesta Rakitna i Posušja čekali Novu godinu.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović oglasio se u povodu nezapamćene tragedije koja je pogodila Posušje.

“Duboko pogođeni velikom tragedijom, tužnom i bolnom viješću o nesretnoj smrti osam mladih osoba u Posušju izražavam sućut porodicama stradalih djevojaka i mladića. Teško da možemo iznaći prave riječi utjehe u ovoj nezapamćenoj tragediji i crnom danu za cijelu državu. Ovim putem izražavam najdublju sućut s iskrenim suosjećanjem u vašoj boli i zajedničkoj molitvi da njihove duše pronađu svoj mir i spokoj. Počivali u miru Božjem” – stoji u izrazima sućuti Dragana Čovića.