Krađa automobila

Šta se na ulicama Sarajeva promijenilo od ubistva Šehovića i Vujinovića?

ubistvo policajca

Ubistvo dvojice policajaca nije rasvijetljeno, ali je istraga usmjerena na automafijaške i kriminalne grupe

Na području Kantona Sarajevo u mjesecu februaru ove godine izvršeno je 10 krivičnih djela teških krađa motornih vozila od čega su tri pronađena i vraćena vlasnicima. Dva vozila vratila je Uprava policije MUP-a KS, dok je jedno vratio sam vlasnik. U mjesecu januaru ukradeno je 17 vozila a pronađeno šest. Podaci za mart još uvijek nisu dostupni, ali je prema saznanjima Patrije bilo krađa vozila.

Broj teških krađa motornih vozila na području Kantona Sarajevo značajno je smanjen nakon ubistva dva sarajevska policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića krajem oktobra 2018. godine. Ubistvo dvojice policajaca nije rasvijetljeno, ali je istraga usmjerena na automafijaške i kriminalne grupe.

Podsjećamo, Šehović i Vujinović ubijeni su u patrolnom automobilu nakon što su naišli na kradljivce koji su pokušavali ukrasti automobil Golf VI. Nakon ubistva pobjegli su s lica mjesta, a od tada su policijske akcije usmjerene na automafijaške grupe koje su rezultirale desetinama privođenja, pretresa i hapšenja osoba koje se dovode u vezu sa ubistvom dva policajca.

U pritvoru se nalaze Srećko Trifković i Slaven Dakić kojima se sudi i u slučaju Volan na Sudu BiH zajedno sa još 23 lica optužena za više krivičnih djela. Organizirana grupa se tereti da je ukrala više od 200 automobila višemilionske vrijednosti. U pritvoru je i Miloš Obradov koji je uhapšen krajem novembra na Palama, a koji se dovodi u vezu sa ubistvom policajaca. Istragu vodi Tužilaštvo KS koje još uvijek nije izašlo u javnost sa bilo kakvim detaljima vezanim za ubistvo policajaca ili moguće izvršioce. Na prijedlog Tužilaštva pritvor je produžavan sve trojici uhapšenih.

Od kraja oktobra do danas zabilježen je značajan pad krađa vozila u odnosu na ranije godine.