Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta su sve lopovi odnijeli iz ateljea mostarskog slikara Seada Vladovića

sead_vladovic

Nepoznate osobe opljačkale su atelje poznatog mostarskog slikara Seada Vladovića – Guče u Kujundžiluku u neposrednoj blizini Starog mosta. Pljačka se dogodila u subotu navečer, a načinjena je šteta od oko 90.000 maraka, piše Dnevni list.

Nakon pljačke, lopovi su pobjegli s velikim plijenom, jer su u slikarevom ateljeu pronašli 24.000 eura, koje su bile u koverti, teglu u kojoj je bio metalni novac od pet maraka, u ukupnoj vrijednosti od 5.600 maraka, dvije metalne kutije, od čega su se u jednoj nalazile kovanice od jednog i dva eura, a u drugoj od jedne i dvije marke, sat marke Tissot, u vrijednosti od 3.000 maraka, a ukradene su i kutije sa unikatnim srebrnim i zlatnim nakitom, te biserima od slikareve supruge.

Također, lopovi su odnijeli i 12 zlatnih naliv-pera, srebrne i zlatne upaljače, tabakere što je Vladović strastveno prikupljao, kao i medaljon rađen povodom smrti Josipa Broza Tita, od 26 grama, od pročišćenog srebra, u vrijednosti od 1.000 eura. Taj medaljon kao i druge stvari za slikara su imale posebnu sentimentalnu vrijednost.

Vladović je ukupnu štetu procijenio na 90.000 maraka i uvjeren je da je pljačka pomno planirana, jer, kako je ispričao, atelje je obijen kroz sporedni ulaz, za koji vrlo malo ljudi, uopće, u Mostaru zna da postoji.

– Najprije su uništili drvena vrata, a potom presjekli metalna…sve je razvaljeno i ovo je moralo biti urađeno krampom, pajserom, niko ništa nije čuo. Ja sam bio u svojoj konobi, u koju idem petkom i subotom, što su, opet, očito, lopovi iskoristili. Mislim da su imali pomagača koji je “dežurao” kod konobe kada ću izaći, ispričao je Vladović, kazavši da se u atelje vratio sat nakon ponoći gdje je zatekao strašan prizor.

Lopovi su, nakon što su uspjeli ući u objekt, opuhali sve što se nalazilo u radnom dijelu ateljea i na galeriji, dok u izložbeni prostor nisu ni pokušali ući.

– Znate zašto nisu? Zbog kamera.

Dodao je kako su on i supruga odmah pozvali policiju koja je obavila uviđaj, a tokom istog je utvrđeno da su lopovi pokušali provaliti i u suvenirnicu koja se nalazi do ateljea. U MUP-u je potvrđeno da je istraga u toku.

Vladović je izrazio ogorčenje činjenicom da video nadzor u staroj gradskoj jezgri koja je pod zaštitom UNESCO-a nije u funkciji što su pljačkaši znali i iskoristili.