Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Starac četiri godine zlostavljao i silovao djevojčicu, majka razočarana u pravosuđe

silovanje_Shutterstock_1200

Nakon slučajeva nerazjašnjene smrti dvojice mladića, Dženana Memića i Davida Dragičevića, zbog čega su njihovi očevi Muriz Memić i Davor Dragičević organizirali i brojne  proteste u Sarajevu i Banjoj Luci, još jedan roditelj u BiH razočaran je u pravosudne organe.

Majka maloljetne djevojčice, krajem aprila ove godine prijavila je Policijskoj upravi u Posušju zlostavljanje i silovanje njene kćerke koje je izvršio 65-godišnji S.R., potvrđeno je za portal Fokus.ba u Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona u Širokom Brijegu.

Kako saznajemo, istraga je okončana i ubrzo će biti donesena odluka u ovom predmetu.

Majka djevojčice je u pismu koje je uputila portalu Fokus.ba istakla da je zlostavljanje njene kćerke trajalo u kontinuitetu četiri godine.

Kako je navela, veoma je nezadovoljna radom pravosuđa, jer ni nakon dva mjeseca od prijave nije bilo nikakvih promjena u postupku. Također, imala je zamjerke na način ophođenja određenih uposlenika Tužilaštva.

„Svaki put kada nazovem i pitam kao majka da li se slučaj privodi kraju i da li će optužiti tog čovjeka oni mi daju isti odgovor: da ne znaju kada i da se radi punom parom. Na to ih ja pitam da li postoji zakonski rok rješavanja slučaja zlostavljanja malodobnog djeteta pošto se radi o užurbanom postopku, a oni vješto izbjegavaju odgovor i ne žele da mi kažu koji je zakonski rok“, navela je majka ove djevojčice, između ostalog, u svom pismu.

Osumnjičeni u ovom slučaju, čiji su inicijali S.R., trenutno se nalazi u pritvoru, što nam je potvrđeno u Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona u Širokom Brijegu.

Iz ovog tužilaštva ističu da se S.R. sumnjiči za krivična djela Upoznavanje djeteta sa pornografijom i Bludne radnje. Za prvo krivično djelo propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, dok je za kazneno djelo Bludne radnje propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

„Gospođa L.M. je slučaj prijavila PU Posušje, te je dana 25.4. i 26.4.2018. godine saslušana u svojstvu svjedoka, a nakon toga joj je data i mogućnost da sve što joj je poznato iznese i u Kantonalnom tužilaštvu. Kantonalno tužilaštvo u Širokom Brijegu je zatražilo pritvor za osumnjičenika S.R. rođenog 1953. godine u Doljanima, općina Jablanica. Općinski sud je odredio pritvor u trajanju od 30 dana. Nakon toga tužilaštvo je predložilo produženje pritvora za još dva mjeseca, što je i usvojeno, pa pritvor može trajati do 2.8.2018. godine“, rekao je za Fokus.ba Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose sa javnošću ovog tužilaštva.