akcija pero

Stekli višemilionsku korist, prodavali i diplome za osnovnu školu

TUZILASTVO_USK_SIPA_PERO

Istaknuto je i kako je u periodu petomjesečne istrage dokumentovano 300 nezakonitih diploma, kao i da je Budžet Federacije BiH oštećen za više od 200.000 KM neplaćenog poreza

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) je u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) danas provelo akciju kodnog naziva “Pero”. Ovo je rezultat višemjesečne istrage, kojom je obuhvaćeno 58 osumnjičenih fizičkih i pravnih lica za krivično djelo organizirani kriminal, odnosno zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi, pranje novca, utaja poreza i krivotvorenje isprava.

Akcija je provedena na šest lokacija i više lica je lišeno slobode. U toku je kriminalistička obrada osumnjičenih, a već sutra će biti ispitani od tužilačkog tima koji radi na ovom predmetu.

– Osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od 2014. godine do danas, na području većeg dijela Federacije BiH i dijela Republike Srpske, pronalazili lica i istima nezakonito za novac pribavljali različite certifikate. Konkretno se misli na osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome. Sumnjiče se da su na takav način pribavili nezakonite diplome za više hiljada osoba, te stekli višemilionsku korist – rekla je glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva USK Irena Marjanović Čavkić.

Istaknuto je i kako je u periodu petomjesečne istrage dokumentovano 300 nezakonitih diploma, kao i da je Budžet Federacije BiH oštećen za više od 200.000 KM neplaćenog poreza.