Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stigla anonimna dojava o pojavi ženske ulične bande u Mostaru

Nakon što su zaprimili anonimnu dojavu da je u Mostaru osnovana ženska ulična banda koja se izuzetno nasilnički ponaša prema drugim djevojčicama, predstavnici Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine sastali su se s predstavnicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, potvrđeno je Feni iz te institucije iz koje su još jednom upozorili na ekstremna kršenja prava djeteta u slučajevima vršnjačkog nasilja.

Ministarstvo unutarnjih poslova HNK-a priopćilo je predstavnicima Institucije ombudsmena da će postupati u skladu sa svojim mandatom i nadležnostima te istražiti prijavu i obavijestiti ih o svim poduzetim aktivnostima, istaknuli su iz spomenute institucije iz koje obavještavaju podnositelje prijave da se, radi što efikasnije zaštite djece i u njihovom najboljem interesu, ponovo obrate Instituciji ombudsmena jer će sve proceduralne radnje, kako kažu, biti vođene s najvećom mogućom diskrecijom kako u pogledu podnositelja žalbe, tako i u pogledu javnih službi i organa.

Ombudsmeni će i dalje svakodnevno nastojati i poduzimati napore da se vršnjačko nasilje u Bosni i Hercegovini svede na najmanju moguću mjeru, dodali su iz te institucije.

Inače, Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine zaprimila je 16. travnja ove godine anonimnu prijavu u kojoj se navodi da je u Mostaru osnovana ženska ulična banda koja se izuzetno nasilnički ponaša prema drugim djevojčicama.

Ombudsmani kontinuirano ukazuju nadležnim organima, na svim razinama vlasti, na problem nedostatka koordiniranog i sistematskog djelovanja u slučajevima vršnjačkog nasilja, što svakako ima za posljedicu nedostatak sustavne prevencije i mjera zaštite.

Sasvim je jasno da je potrebno uspostaviti jasna, definirana pravila ponašanja u školama, ojačati ulogu psihologa i socijalnih radnika, uvesti preventivne mjere, ohrabriti izvještavanje o vršnjačkom nasilju među djecom i školskim djelatnicima, te osmišljavati i provoditi kontinuirane tečajeve o vršnjačkom nasilju za sve koji su uključeni u rad s djecom, ističu iz Institucije Ombudsmena.