Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hoće li reagovati MUP?

Stravična nesreća na M-17: Umjesto da pomogne, snimao video za Facebook

nesreca

Snimak su u vrlo kratkom vremenu pregledale hiljade korisnika Facebooka, a na ovoj društvenoj mreži je podijeljen više od 600 puta

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila danas na magistralnom putu M-17 u mjestu Grabovica poginuo je 62-godišnjak iz Banje Luke, vozač automobila “hyundai coupe”.

Kako smo ranije javili, on se direktno sudario sa autobusom firme “Vildan tours” iz Sarajeva.

Nedugo nakon nesreće, društvenim mrežama proširio se snimak nastao uoči nesreće, u trenutku same nesreće, kao i neposredno nakon nje, a koji je sniman iz vozila koje se kretalo iza automobila stradalog muškarca.

Snimak su u vrlo kratkom vremenu pregledale hiljade korisnika Facebooka, a na ovoj društvenoj mreži je podijeljen više od 600 puta.

Šta kaže zakon?

Krivično djelo neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi u stavu 1 navedenih članova krivičnih zakona FBiH, RS i BD propisano je istovjetno, tako da se djelo propisuje obavezu vozača svakog prijevoznog sredstva da pruži pomoć osobi koja je ozlijeđene tim prevoznim sredstvom ili čiju povredu je prouzrokovao.

U suprotnom, djelo može biti učinjeno ostavljanjem bez pomoći ozlijeđene osobe, bez obzira da li su na mjestu ozljeđivanja bile i druge osobe koje su joj mogle pružiti pomoć.

Radnja počinjenja djela, najčešće, ogleda se bjekstvom sa mjesta nezgode, napuštanjem mjesta nezgode prije ukazivanja pomoći toj osobi ili propuštanjem da se osigura neophodna stručna medicinska pomoć i sl. Pri tome, u odnosu na sve utvrđene okolnosti konkretnog slučaja, treba cijeniti da li je učinilac bio u objektivnoj mogućnosti pružiti pomoć ozlijeđenoj osobi, ukoliko nije i sam teško ozlijeđen i time u nemogućnosti pružiti pomoć, za razliku od situacije
kada je počinilac, zbog straha da bi mogao biti izložen neprijatnostima od prisutnih građana, ostavio bez pomoći ozlijeđenu osobu, čime njegova odgovornost nije isključena.

Djelo je dovršeno ostavljanjem ozlijeđene osobe bez pomoći, a može se učiniti samo s umišljajem koji mora obuhvatiti svijest učinioca o tome da bez pomoći ostavlja osobu koja je ozlijeđena prijevoznim sredstvom kojim je on upravljao ili čiju ozljedu je prouzrokovao.

Video nesreće je dobio i Fokus.ba, ali zbog profesionalnih i etičkih standarda nismo ga objavili.

Poznat identitet tragično stradalog u saobraćajnoj nesreći na M-17