Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje za pucnjavu kod Elektroprivrede BiH: Mogao sam mu oba oka izbiti

teufik-music

Teufik Mušić (1952) zvani Tufo jučer je svjedočeći u svoju korist u sarajevskom Kantonalnom sudu ustvrdio kako mu nije bila namjera da u februaru prošle godine ubije Fejsala Hrustanovića, člana Nadzornog odbora Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, za čiji pokušaj ubojstva mu se i sudi, kao i da su svemu prethodili neriješeni imovinsko-pravni odnosi između njih dvojice.

Poslovni problemi

Na početku svjedočenja optuženi je pričao kako se prijavio na mjesto direktora njegove obiteljske firme Neckar, koja bavila iznajmljivanjem vozila, a kasnije i prodajom avionskih karata.

Firma je tada vozila osiguravala u “BH osiguranju”, na čijem je čelu nekada bio Hrustanović, kojeg je tada poznavao samo iz viđenja. Hrustanović mu je, nastavlja optuženi, kasnije obećao odobriti 500.000 maraka kako bi potpisao ugovor sa OHR-om, a za koja sredstva se oštećeni obavezao dati policu osiguraja. Mušić kaže da je ugovor sa OHR-om potpisao, ali Hrustanović nije ispunio svoje obećanje.

„Ne znam koji su bili njegovi razlozi za to. Firma je dospjela u dugove koje sam rješavao, te od Hrustanovića u dva navrata posudio po 200.000 maraka, uz ‘boli glava’ kamatu. Kao garanciju sam dao mjenice firme, a Hrustanović mi je poslije toga zbog preostalog duga od 85.000 maraka blokirao račune i kompletan vozni park“, priča Mušić, te dodaje kako je ta agonija trajala sve do trenutka kada je donesena konačna presuda u njihovom međusobnom sporu, kojom su blokirana vozila postala slobodna za rad.

“Ubij me”

Optuženi je u decembru 2014. dobio presudu, te je tražio oštećenog.

„Čekao sam ga pola sata. Kada smo se sreli spomenuo mi je majku i rekao mi: tužakaš me nešto, nema suda u ovoj državi koji će mene osuditi. U glavi mi je tada pukao čip. Nisam imao namjeru da ga ubijem.

Govorio je: ubi me, ubi me, na šta sam mu odgovorio da ga neću ubiti jer je to za njega previše čista smrt. Bio sam van sebe i tek su me Fejsalovi povici vratili u stvarnost, nakon čega sam stavio pištolj u džep i kazao osiguranju da zove policiju i hitnu pomoć. Sačekao sam policiju i mirno im se predao. Fejsalu sam mogao izbiti oba oka da sam htio, ali to mi nije bilo ni nakraj pameti. Pucao sam mu u noge. Ne znam kako je metak završio u njegovom stomaku“, zaključio je na kraju iskaza Mušić.

Predsjedavajući Vijeća Jasenko Ružić nastavak suđenja je zakazao za 22. mart. Mušić je, kako stoji u optužnici, 26. februaru prošle godine u jutarnjim satima ispred zgrade Elektroprivrede u Ulici Vilsonovo šetalište na broju 15, u namjeri da ga liši života, prišao Hrustanoviću držeći u ruci pištolj ČZ kalibra 6,36 milimetara.

Mušić je potom pištolj uperio u pravcu Hrustanovića, te ispalio više hitaca koji su oštećenog pogodili u abdomen i desnu potkoljenicu. Hrustanović je tom prilikom zadobio opasne ozljede abdomena. Pored pokušaja ubojstva, Mušić se tereti da je bez odobrenja nadležnog organa držao pištolj ČZ kalibra 6,36 milimetara.