Suđenje za ubistvo navijača Željezničara: Oteo novac i ispalio četiri hica

ubistvo mirze rasica

Suđenje Izudinu Tahiroviću (1989) optuženom da je sredinom aprila u  prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar ubio Mirzu Raščića (1989), nastavljeno je u sarajevskom Kantonalnom sudu saslušanjem tri svjedoka Tužiteljstva.

Svjedok Aldin Begović je u sudnici ispričao da su u Udruženju, prije ubistva bili i optuženi i oštećeni, te potvrdio da se 19. aprila prikupljao novac za gostovanje u Vitezu. Prema Begovićevim riječima, Tahirović je prethodno imao fizički sukob sa Amarom Zulićem, nakon čega je otišao, te se vratio nakon 10-ak minuta.

“Čuo sam da je ispaljeno četiri ili pet hitaca. Vidio sam potom kako Mirza leži kod stola, okrenut na bok. Pritekli smo mu u pomoć i pozvali Hitnu“, kazao je Begović, te dodao da je fizički sukob između Zulića i Tahirovića izbio zbog ručne bombe koja je ranije pronađena na stadionu Grbavica.

I svjedok Adis Omanić je rekao da je tog dana Tahirović pričao o bombi na stadionu, i naveo kako će 10-ak osoba morati dati DNK na analizu. Svjedok je još rekao da je optuženi ranije sa još dvije osobe, prijeteći pištoljem, uzeo novac za gostovanje.

tahirovic

Kasnije je kako je rekao Omanić, nedostajalo oko 500 maraka. Optuženi je tokom unakrsnog ispitivanja tražio od svjedoka da kaže koje su to osobe bile sa njim, ali Omanić nije želio otkriti imena.

Svjedok Faris Ćemo nije bio prisutan kada se dogodio zločin, ali je čuo da je bila neka frka, a da ga je Zulić pozvao da krene s njim u apoteku. Nakon što su saznali što se dogodilo, vratio se u Udruženje, gdje je Omanić kaišom podvezao ranu Raščiću.

Predsjedavajuća Vijeća Indira Jahić nastavak suđenja je zakazala za 29. decembra. Tahirović je, kako se navodi u optužnici, 16. aprila ubio Raščića u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar koje se nalaze u sklopu stadiona Grbavica na sjevernoj tribini.

Raščić je u prostorijama bio zadužen da prikuplja novac radi organiziranog odlaska navijača Željezničara na utakmicu u Vitezu. U optužnici stoji da je zbog ranije neriješenih odnosa, Tahirović u namjeri da Raščića liši života, znao da se oštećeni nalazi u prostorijama udruženja zbog sukoba koji se neposredno prije ubojstva dogodio.

Tahirović je iz neposredne blizini ispalio četiri hica iz pištolja od kojih je jedan pogodio Raščića u desnu stranu grudnog koša, koji je od zadobivenih ozljeda preminuo u bolnici Koševo nakon nekoliko minuta. Pored ubojstva, Tahirovića optužnica tereti i za nedozvoljeno držanje oružja.