Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo uložilo dokaze koji nisu korišteni tokom suđenja za smrt Memića

sudjenje memic (4)
Foto: I. Kralj

U nastavku suđenja u Kantonalnom sudu u Sarajevu Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženim za teško krivično djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja, neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića, Tužilaštvo KS-a je u utorak završilo sa izvođenjem svojih dokaza.

Naime, postupajući tužilac je u spis uložio materijalne dokaze, te naglasio da je isprva, od 7. marta 2016. ova istraga vođena kao krivično djelo ubistvo, no da je 24. juna 2016. Tužilaštvo utvrdilo da se radi o saobraćajnoj nesreći.

A među materijalnim dokazima koje je Tužilaštvo uložilo u spis su zapisnik sa uviđaja od 9. febuar 2016, crtež lica mjesta koji su sačilili pripadnici MUP-a KS-a na kojem su prezentirani tragovi sa lica mjesta, fotodokumentacija MUP-a KS-a od 23. februara 2016 koja sadrži fotografije sa lica mjesta na kojima su tragovi krvi, plastike i stakla.

Tužilac Meris Ćato naglasio je da je istraga o ubistvu u ovom slučaju vođena sve do 24. juna 2016. godine kada su prikupljeni dokazi da se radi o saobraćajnoj nesreći.

Advokat optuženih Rusmir Karkin zatražio da se prilikom ulaganja dokaza koristi i videoprojektor, ali taj zahtjev je odbijen. Predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović kazao je da će Vijeće izvršiti uvid u dokaze.

U dokaze su uloženi i izvještaji o kriminalističko-tehničkoj pretrazi lica mjesta kao i fotografije iz ulice Kamenolom 29. Tužilac Ćato je kazao da je na tom mjestu prema iskazu Ljube Seferovića on popravljao vozilo sa ocem Bekrijom.

Reagirao je advokat Karkin te kazao da se ti dokazi ne odnose na to nego na oštećenje koje je nastalo na zadnjem dijelu kombija T4 koji je vozio Ljubo Seferović. Karkin je još dodao da ove fotografije nisu prikazane u dosadašnjem dijelu postupka.

Ćato je potvrdio da fotografije nisu prikazane te je dodao da su vršili provjere da li je na ovom mjestu vozilo oštećeno i popravljano sa zadnje strane.

U spis je uložen i sudsko-psihijatrijski nalaz Alise Mutap od 3. marta 2016., kao i medicinska ekspertiza tima neurologa od 29. aprila 2016. Alisa Mutap jedini je svjedok od kobne noći 8. februara 2016. godine.

Uloženi su izvještaji, zapisnici i potvrde o oduzimanju kombija T4 od 31.05.2016. godine.

Također, uložen je i izvještaj o provedenoj rekonstrukciji događaja od 7. juna 2016. godine. Na sudu je prikazana rekonstrukcija od 13. juna.

Iako je Tužilaštvo KS htjelo kao dokaz uložiti i dva zapisnika o ispitivanju Ljube Seferovića od 24.06.2016. godine, advokat Karkin se protivio izvođenju ovog dokaza na ovaj način i nije želio otkrivati taktiku odbrane. Tužilaštvo KS na kraju nije uložilo ove zapisnike kao dokaze.

Advokat Karkin kazao je da će se o dokazima odbrane izjasniti pismenim podneskom te da će odbrana izvršiti uvid u sve spise u slučaju pogibije Dženana Memića.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. juli za kada je predviđeno da odbrana počne sa iznošenjem svojih dokaza.