Crna hronika

svjedočila Jelene Džinkić

Suđenje za ubistvo Slaviše Krunića: Đukanović, Baldo i ubijeni Kovačević ljetovali u Neumu

23/05/2020

Džinkić je u sudnici ispričala da se njen pokojni suprug intenzivno družio sa Đukanovićem i Baldom, te da su svi zajedno s porodicama ljetovali u Nemu 2018. godine

Svjedočenjem Jelene Džinkić, nevjenčane supruge ubijenog napadača Željka Kovačevića, poslije dvomjesečne pauze nastavljeno je suđenje za ubistvo vlasnika “Sector securityja” Slaviše Krunića, njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića i ranjavanje vozača Gorana Ilića.

Za zločin su optuženi Benedi Đukanović i Emilio Baldo te bivši radnik “Sector securityja” Rodoljub Gajić, koji se tereti za pomaganje ubistva. Kao jedan od napadača označen je i Kovačević, koji je ubijen u razmjeni vatre s Krunićevim osiguranjem 22. aprila prošle godine u Glamočanima kod Banje Luke.

Džinkić je u sudnici ispričala da se njen pokojni suprug intenzivno družio sa Đukanovićem i Baldom, te da su svi zajedno s porodicama ljetovali u Nemu 2018. godine. Pojasnila je da im je Đukanović dolazio na slavu, da ga cijeni kao čovjeka i da o njemu ima fino mišljenje, dok Gajića uopće ne poznaje.

Tvrdi da joj Kovačević nikada nije spominjao Slavišu Krunića te da ga je kritičnog dana vidjela samo ujutro dok je spavao i da je do 17 sati bio u kući.

– Tek kasno noću sa 22. na 23. april, oko 2.30 sati, na vrata mi je došla policija. Prvo su bili inspektori, a kasnije je cijelu noć sa mnom bila patrola. Tražili su mi da više puta zovem Željka i pustim da zvoni duže. Nisu mi rekli da je ubijen, to sam saznala ujutro od radnika iz kafane koji me pozvao i pitao je li istina da je ubijen Željko. Kasnije su radili pretres i otišli su 23. aprila oko 18 sati – rekla je Džinkić.

O pokojnom suprugu, s kojim ima dvije kćerke, imala je samo riječi hvale. Opisala ga je kao dobrog čovjeka koji nije bio nasilan. Kaže da su u vanbračnoj zajednici bili 14 godina, te da su se upoznali dok je Kovačević u Foči izdržavao zatvorsku kaznu za razbojništvo.

– Ja, kao i drugi koji ga poznaju, pamtit ćemo ga kao pozitivnu i nasmijanu osobu. Nikoga nije odbio kada bi mu tražio pomoć – rekla je Džinkić, potvrdivši da se Kovačević bavio kamatarenjem, te da je držao nekoliko kafića u Banjoj Luci.

Suđenje se nastavlja 11. juna, kada će svjedočiti članovi porodica ubijenih.

Dragana Kosić, generalna direktorica “Sector securityja”, posvjedočila je da joj je u noći ubistva Krunićeva supruga dala njegov mobilni telefon.

– Telefon mu je uzela iz ruke kada je mrtav dovezen pred kuću. Sutradan sam ga predala policiji i bio je dosta oštećen i isprskan krvlju – rekla je Kosić.

Svjedočenje odgodila temperatura

Suđenje je održano uz strogo poštivanje svih preporuka koje se tiču epidemije koronavirusa, poput fizičke distance, nošenja maski i slično. Na ulazu u zgradu Suda svima je mjerena temperatura beSkontaktnim toplomjerom.

Jednoj svjedokinji izmjereno je 37,7 stepeni Celzijevih pa joj nije dozvoljeno da prisustvuje ročištu i njeno svjedočenje je odgođeno.

Komentari

Autor: O. Matavulj / Avaz.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.