Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje za zločin u Sokolini: Sabahudin bio uračunljiv kad je ubio Omera, Ševku i Ferida

habib

Pred Vijećem Kantonalnog suda u Novom Travniku jučer je u nastavku suđenja Sabahudinu Habibu, optuženog za trostruko ubistvo 21. marta ove godine u Sokolini kod Donjeg Vakufa, svjedočila psihijatrica Emira Ejubović, stalni sudski vještak, koja je govorila o stepenu uračunljivosti optuženog, piše Dnevni avaz.

– Nema elemenata koji bi njegovu punu uračunljivost mogli dovesti u pitanje u vrijeme izvršenja trostrukog ubistva. Dva puta je bio kod psihijatra nakon izvršenog djela. To reaktivno-depresivno stanje nakon trostrukog ubistva je reakcija zdrave osobe – pojasnila je prim. dr. Emira Ejubović.

Pojašnjavajući svoj nalaz, naglasila je kako je u vrijeme izvršenja trostrukog ubistva postojao negativan afektivni naboj, koji je posebno bio izražen prema ubijenom Ševki Draginoviću, a sve je bila posljedica ranijih nesporazuma zbog korištenja puta, a na to se nadovezla i nelegalna sječa šume.

– Nije postojalo jače afektivno stanje! Tu je bila riječ o kontroliranim radnjama – ustvrdila je Ejubović, pojašnjavajući to činjenicama da se optuženi sjeća niza detalja u vezi sa samim događajem.

Pokušaj samoubistva nakon počinjenja krivičnog djela i kasnije, Ejubović je obrazložila činjenicom kako je optuženi svjestan da je učinio nešto što nije u skladu sa zakonom, društevnim i vjerskim normama.

Sabahudin Habib optužen je za trostruko ubistvo Omera Bašića, Ševke Draginovića i Ferida Rahmanovića 21. marta ove godine u selu Sokoline nadomak Donjeg Vakufa, a Arnel, Sanel i Avdo Habib terete se za sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti.

O samom događaju posvjedočili su policajci PS Donji Vakuf Admir Hadžić i Besim Hadžić. Dolaskom na raskrsnicu u Sokolini nisu znali gdje se odvija svađa. Tokom razgovora sa mještanima oba policajca su posvjedočila kako su najprije čuli kratke, a potom jedan dugi rafal. Uspjeli su doći blizu mjesta događaja, gdje su vidjeli samo tijelo ubijenog Ferida Rahmanovića. Naređeno im je da se zaštite i da čekaju pojačanje, što su i učinili.