Crna hronika

MUP ZDK

Sudovi u Zenici i Kaknju odlučuju o pritvoru uhapšenih u akciji “Mreža IV”

20/05/2021

U sklopu akcije, koja je provedena po nalogu Tužilaštva ZDK, Općinskog suda Zenica i Općinskog suda Bihać, jučer su istovremeno izvršeni pretresi na devetnaest lokacija u Kaknju te dvije lokacije na području Ilijaša i Bihaća, a, osim 16 osoba koje su lišene slobode, policajci su tragali za još tri osobe

Osmero od ukupno 16 uhapšenih osoba u jučerašnjoj operativnoj akciji kodnog imena “Mreža IV”, a koju su proveli policijski službenici Ureda policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, predato je na daljnje postupanje Kantonalnom sudu Zenica te Općinskom sudu u Kaknju, s prijedlogom da im se odredi pritvor.

U sklopu akcije, koja je provedena po nalogu Tužilaštva ZDK, Općinskog suda Zenica i Općinskog suda Bihać, jučer su istovremeno izvršeni pretresi na devetnaest lokacija u Kaknju te dvije lokacije na području Ilijaša i Bihaća, a, osim 16 osoba koje su lišene slobode, policajci su tragali za još tri osobe.

U međuvremenu je, kako je potvrdila portparolka Ureda policije MUP-a ZDK Aldina Alić, slobode lišena i osoba S.S. iz Bihaća, rođena 1980. godine, za kojom je bila raspisana operativna potraga.

On je uhapšen na području Bihaća i toku je i njegovo sprovođenje na Općinski sud u Kaknju pa će taj sud odlučivati o pritvoru za ukupno sedam osoba.

-Šest osoba, koje sumnjičimo za zloupotrebu opojnih droga, danas je sprovedeno na Općinski sud u Kaknju, a dvije osobe, koje se sumnjiče za trgovinu ljudima, sprovedene su na Kantonlni sud Zenica- kaže portparolka Alić.

Ona napominje da su na Općunski sud Kakanj sprovedeni: K. M. (rođen 1982.), N. A. (1990.), R. V. (1993.), F. D. (1972.), P. S. (1977.) i S. A. (1984.), a na Kantoanlni sud u Zenici osobe C. M. (1995.) i ženska osoba Š. H. (1989.)

Policija još traga i za S.D. iz Kaknja, rođen 1993. godine, i D.R. iz Ilijaša, rođen 1975. godine.

Tokom jučerašnje akcije, slobode su lišene sljedeće osobe: K.M.(rođen 1982.), N.A.(1990.), F.D.(1972.), R.V.(1993.), P.S.(1977.), S.A. (1984.), K.E.(1982.), A.V.(1993.), G.N.(1993.), B.V.(1978.), A.J.(1970.), T.M.(1988.), K.A.(1982.), R.E.(1992.), C.M. (1995.) i Š.H.(1989.), svi iz Kaknja.

Značajnu podršku i pomoć u toku jučerašnje realizacije akcije pružila je i Federalna uprava policije, čiji su specijalistički timovi bili diretno uključeni u vršenje pretresa na području Kaknja. Ostvarena je i značajna saradnja sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona te Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.

Pretresima je pronađena i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, a koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja. Pronađen je i veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, oružje, municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.